Novosti online

Будућност на страни природног гаса

Глобална енергетска индустрија се мења. У протеклој години били смо сведоци знатног смањења већ ниске цене нафте и њене даље нестабилности. Ми, извозници гаса, можемо, међутим, послати енергетској индустрији позитиван сигнал о дугорочној предвидљивости цена основних енергената.

Лидери Форума земаља извозница гаса (ГЕЦФ) састали су се у Техерану да би дефинисали заједнички приступ и принципе међународне трговине гасом, за које верујемо да су фер и да промовишу предвидљивост енергетског сектора у развоју глобалне економије.

Као обилно, безбедно и чисто гориво, природни гас је приступачно решење које ће дати свој допринос остварењу циља који се своди на нижу емисију угљеника. ГЕЦФ земље, као поуздане извознице с највећим уделом у светским резервама гаса, одлучне су да испуне растуће потребе глобалног тржишта.

Према проценама, глобална потрошња природног гаса до 2035. године може порасти за више од једне трећине и може прећи гранични ниво од пет трилиона кубних метара. У том периоду глобално тржиште гаса обликоваће регион Азија–Пацифик, где ће потражња за гасом превазићи потрошњу на развијеном тржишту Северне Америке.

Ми у Руској Федерацији сматрамо да је сарадња међу чланицама ГЕЦФ кључна и да представља гаранцију стабилности светских тржишта гаса, уз обезбеђивање суверених права сваке државе чланице на независан развој сопствених ресурса природног гаса.

За стручњаке у индустрији гаса није тајна да су дугорочни уговори један од најважнијих инструмената за остваривање стабилности потрошње и снабдевања гасом. Током самита у Техерану ГЕЦФ државе су истакле апсолутни значај механизма дугорочних уговора с индексирањем цене везане за нафту и производе од нафте, која одржава равномерну поделу ризика између произвођача и потрошача. Такви уговори јесу и остаће фокусирани на гаранције кључних инвестиција у ланцу производње гаса и на подржавање фер цене гаса (узимајући у обзир да налазишта гаса нису обновљива и да је гас енергетски ефикасно и еколошки чисто фосилно гориво).

Не постоји глобално интегрисано тржиште гаса, што отежава одређивање механизма за формирање „тачне” цене. „Плаво гориво” је посебна роба, његове физичке карактеристике озбиљно ограничавају могућности дугорочног складиштења, док потрошачи не могу да направе значајне резерве намењене за будућу употребу, а произвођачи не могу дуго да раде да би направили резерве. Ипак, природни гас јесте и мора остати конкурентно гориво, чија се цена формира кроз индексирање цена везаних за нафту и производе од нафте, које коегзистирају са ценама које се формирају на чвориштима. Форум нема улогу у дефинисању производних квота или утицај на формирање цена.

Државе извознице су у Техерану показале разумевање за координисану политику и усаглашавање стратегије у форми дијалога између ГЕЦФ и држава потрошача гаса и заинтересованих страна у индустрији гаса како би промовисали транспарентност и стабилност тржишта.

ГЕЦФ лидери сматрају кључним развој нових ефикасних форми дијалога између произвођача природног гаса и потрошача, што је речено у декларацији учесника скупа.

Техерански самит о гасу још више је повезао државе извознице, а свим државама произвођачима и њиховим националним компанијама указао на значај сарадње у временима када природни гас постаје најбољи избор горива како би се обезбедио одрживи развој, уз смањење негативног антропогеног утицаја на окружење, за добробит будућих генерација.

Специјални представник руског председника за сарадњу са Форумом земаља извозница гаса (ГЕЦФ)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh