Gradovi

Bugajski: Jača podrška za Vučićev program

VAŠINGTON – Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na izborima proteklog vikenda ostvaro impresivnu pobedu, koja jača njegov mandat i podršku koju ima za svoj program evropskih integracija, izjavio je analitičar Januš Bugajski.

“To na neki način potiskuje u stranu one glasove u Srbiji koji žele da vuku zemlju u drugom pravcu, prema Rusiji i Evroaziji. Mislim da je reč o pozitivnom rezultatu, ali je očigledno da sada počinje naporan posao jer da bi ispunili uslove za članstvo u Evropskoj uniji, moraju da zatvore svih 35 pregovaračkih poglavlja. Znam da je sada pripremljeno osam poglavlja za Srbiju, ali će to biti dug i težak proces”, smatra Bugajski.

On je za Glas Amerike, na konstataciju da je međunarodna zajednica pozdravila ishod izbora u Srbiji, koji su pojedini domaći analitičari ocenili kao povratak snaga iz 90-tih godina, rekao da se ljudi menjaju, upoređujući situaciju u Srbiji sa Hrvatskom.

“U Hrvatskoj smo imali HDZ koji je bio veoma nacionalistička stranka, na neki način i protiv manjina, koja se nije činila proevropskom. Ipak je bila u mogućnosti da progura program integracije Hrvatske u Evropsku uniju. Snage, koje proističu iz nacionalističke desnice, mogu da privuku širi spektar javnog mnjenja, uz pridobijanje centra i grupa levo od centra koje žele ulazak u Evropsku uniju”, naveo je Bugajski.

Premijer Srbije, smatra Bugajski, istovremeno pokušava da se odupre pritisku Rusije, odnosno da balansira između Moskve i Brisela.

“Postoji granica do koje možete da balansirate u odnosima sa Rusijom. Vučić je veoma oprezan i razume kakve su ruske ambicije. To što se obavezao na pristupanje Evropskoj uniji, govori vrlo pozitivno o njemu, zato što Rusija ne želi da Srbija bude članica unije“, rekao je on.

„Podsetiću da Evropska unija ima veoma visoke standarde kada je reč o odgovornosti, transparentnosti, poslovnoj praksi. To nije ruski model. Videli smo kako se Rusija protivila sporazumu Ukrajine sa Evropskom unijom. Sigurno je da ne želi da Srbija bude deo Unije, ali Vučić shvata da nema drugog izbora”, naveo je Bugajski.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh