BG

Бугарска одобрила изградњу „Турског тока“, гас стиже у Србију

 Бугарска компанија „Булгартрансгас” донела је коначну одлуку о инвестирању у пројекат изградње гасовода „Турски ток”, којим ће се транспортовати руски гас од њене границе са Турском до Србије, извештава Ројтерс.

Одлука је донета након што је „Булгартрансгас” прикупио обавезујуће понуде од три компаније, међу којима је и Гаспром, за проширење бугарског система за транзит гаса.

„Имамо јако добре вести. Економски тест за пројекат проширења гасне мреже успешно је завршен”, изјавила је у парламенту бугарска министарска за енергетику Теменушка Петкова, преноси Танјуг.

Одлука је донета након што је „Булгартрансгас“ прикупио обавезујуће понуде од три компаније, међу којима је и Гаспром, за проширење бугарског система за транзит гаса.

„Имамо јако добре вести. Економски тест за пројекат проширења гасне мреже успешно је завршен“, изјавила је у парламенту бугарска министарка за енергетику Теменушка Петкова.

Портал „СееНеwс“ истовремено извештава данас да је „Булгартрансгас“ успешно завршио трећу фазу економског теста за пројект вредан 2,77 милијарди лева (1,4 милијарди евра) за продужење бугарске транзитне гасне мреже од Турске до Србије.

Бугарски „Дневник“ је пренео изјаву Петкове да ће приходи те земље од накнада за транзит гаса кроз нови гасовод премашити 360 милиона лева годишње.

„Булгартрансгас“ је прошлог месеца расписао тендер у износу од 2,29 милијарди лева за изградњу новог, 484 км дугачког гасовода од компресорске станице Нова Провадија до границе са Србијом.

Председник Србије Александар Вучић најавио је недавно да ће изградња наставка гасовода Турски ток кроз Србију, од Русије преко Турске и Бугарске, почети у наредних неколико недеља, а можда чак и у наредних неколико дана.

Вучић је у интервјуу за „РИА Новости“ у Давосу, рекао да су Русија и Србија надомак усаглашавања коначне цене изградње наставка тог гасовода, у који ће Русија уложити 1,4 милијарде долара.

Он је такође рекао да је цена руског гаса за Србију веома добра.

„Имамо добру цену за тај гас. Kвалитет гаса је исто добар. Сарадња с „Гаспромом“ је такође добра“, истакао је српски председник.

Шеф руског „Гаспрома“ Алексеј Милер потврдио је раније да ће продужетак гасовода кроз Србију бити изграђен до краја 2019. године.

Гасовод ће ићи од границе с Бугарском до границе с Мађарском, дужином од 403 километра.

„Гаспром“ је у мају 2017. године започео изградњу првог крака гасовода „Турски ток“ полагањем цеви испод Црног мора у дужини од 930 километара до турске обале.

Тај крак је намењен снабдевању Турске гасом, док ће други крак, намењен испорукама гаса земљама јужне и југоисточне Европе, у дужини од 180 км, ићи преко турске територије до границе са суседним земљама. Kапацитет сваког крака гасовода износи по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh