• Ekonomija

  Бугарска опет покренула тендер за „Турски ток”

  Бугарско државно предузеће „Булгартрансгас” поново је покренуло тендер за гасовод који ће пролазити кроз ту земљу од границе са Турском до Србије. Тендер је вредан 1,4 милијарде евра, преноси АП.

  Из те компаније саопштено је да ће понуде за изградњу 484 километра гасовода, који ће углавном доводити руски гас до границе са Србијом, бити примане до среде шестог марта. Бугарска компанија је, иначе, пре две и по недеље привремено суспендовала тендер од компресорске станице Нова Провадија до границе са Србијом.

  Тендер је обустављен због жалбе коју је бугарској комисији за заштиту конкуренције поднела државна компанија „Атоменергоремонт”, која се бави одржавањем и поправком опреме у бугарским електранама. Прошле године Бугарска је усвојила нову енергетску стратегију која укључује план за гасовод, који би могао бити повезан са „Гаспромовим” „Турским током”, чија су два гасовода дизајнирана да преносе 15,7 милијарди кубних метара гаса преко Црног мора.

  То би могло да значи заобилажење Украјине у довођењу гаса до Европе, што је до сада била традиционална гасна рута ка западу. Енергетска питања биће разматрана следеће недеље током посете руског премијера Дмитрија Медведева.

  Проф. др Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије, каже да му ово све личи на стари виц о одласку на летовање – 95 посто идемо а 100 посто нећемо на море.

  – Србији је преко потребан гасовод „Турски ток”, поготово ако стварно дође до обуставе испоруке руског гаса преко Украјине од јануара наредне године. Поставља се питање одакле ћемо и по којој цени тада куповати гас. Све и да нађемо довољне количине од неког другог добављача, јасно је да та цена неће бити ни приближно исплатива као да је реч о руском гасу – каже Вулетић.

  Проблем је, додаје, што се Бугарима никада не може веровати до краја, имајући у виду чињеницу да су они главни кривци за пропаст „Јужног тока”. Одлична је вест да је Бугарска одмрзла тендер. Али, уколико се пројекат буде пролонгирао и поново буду избори за премијера Бугарске, па САД поруче Борисову да ће га подржати за нови мандат уколико спречи даљи продор руског гаса на Балкан, од гасовода највероватније неће бити ништа – каже Вулетић.

  Он не доводи у питање градњу нове термоелектране-топлане у Панчеву с „Турским током”, јер ће НИС заједно с „Гаспроменергохолдингом” користити домаће изворе гаса за производњу струје и топлотне енергије.

  С обзиром на то да су се, после објављивања да „Булгартрансгас” привремено обуставља тендер, појавиле спекулације да иза свега стоји притисак Америке и Брисела, Срећко Ђукић, стручњак за међународне гасне прилике, каже да је, што се тиче Бугара и њиховог премијера Бојка Борисова, ово велики и храбар искорак да граде „Турски ток” противно ставу свог главног савезника Америке.

  Упитан зашто је толико сигуран да иза свега стоји Бела кућа, а не примедбе на нерегуларност тендера, Ђукић одговара да се, од када је пре петнаестак дана државни секретар Мајк Помпео изнео негативан став о градњи гасовода „Турски ток”, у међувремену ништа ново није догодило.

  – Нису објављени политички разговори са Трамповом администрацијом који би променили став, нити је Брисел јасно стао на страну „Турског тока”. Гасовод може да се гради упркос америчком противљењу, термоелектране-топлане и други капацитети, али се поставља питање по коју цену, укључујући америчку претњу санкцијама – истиче Ђукић .

  – То што се код нас и Бугара дешава, може се тумачити као покушај контрапритиска на Вашингтон. САД озбиљно прете продајом свог гаса Европи, упркос руском јефтинијем гасу. Ангела Меркел, немачка канцеларка спасавајући „Северни ток 2” озбиљним државним дотацијама помаже изградњу гасних терминала за амерички гас у износу од 600 милиона евра.

  Посета Медведева Бугарској, према прелиминарним најавама, не предвиђа потписивање неких докумената везаних за овај гасовод. Треба опет подсетити на изјаву првог човека Русије дату у Београду 17. јануара да све даље што се тиче гаса треба да решимо са Бриселом – закључује Ђукић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com