Gradovi

Bugarski kamioni blokirali sve granične prelaze s Grčkom

SOFIJA – Bugarske kamiondžije blokirale su danas svih šest kontrolnih punktova širom granice sa Grčkom u znak protesta zbog višenedeljnih povremenih blokada grčkih poljoprivrednika.

Na graničnim prelazima su dugi redovi kamiona i automobila, a samo je pešacima dozvoljeno da pređu granicu, preneo je AFP.

Sindikati bugraskih kamionidžija besni su zbog protesta grčkih poljoprivrednika koji su doveli do blokade prolaza za teretne kamione, poremetili saobraćaj i naneli ogromne gubitke teretnim kompanijama.

Oni su poručili da će nastaviti blokadu dok grčki poljoprivrednici ne uklone svoje kamione i oslobode sve puteve ka Bugarskoj.

Bugarski parlament izdao je specijalnu deklaraciju u kojoj apeluje na Evropsku uniju da pokrene prekršajni postupak protiv Grčke zbog kršenja evropskih zakona o slobodi kretanja robe.

Granični prelaz Kaluta-Promahonas je od utorka zatvoren za sva vozila, a grčki zvaničnici su juče naveli da je više od 2.800 vozila zarobljeno na graničnim prelazima između Grčke i Bugarske zbog štrajka grčkih poljoprivrednika i kontra-štrajka bugraskih kamiona.

Grčki poljoprivrednici nedeljama su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta zbog planiranih reformi penzionog sistema grčke vlade za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive nivoe.

AP Photo/ Valentina Petrova

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh