• Gradovi

  Bugarski: Ovakva politika degradira Vojvodinu

  NOVI SAD – Predloženi zakon o finansiranju lokalne samouprave negativno bi uticao na mogućnosti razvoja gradova, izjavio je danas funkcioner Demokratske stranke Branislav Bugarski i ocenio da bi, uz smanjenje sredstava iz republičkog budžeta namenjenih Vojvodini, takva politika degradirala ovu pokrajinu.

  On je, na konferenciji za štampu, rekao da je za DS neprihvatljiva „takva politika koja će u velikoj meri i ubuduće da degradira i derogira AP Vojvodinu, ali i ono što građani mogu da očekuju kao uslugu od svih nivoa vlasti“.

  Bugarski, koji je i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, izneo je podatak da će, zbog smanjenja budžeta za 2016. Pokrajina na raspolaganju imati oko 18 milijardi dinara manje.

  Neophodno je da bude definisano to šta su obaveze gradova i opština, a šta su obaveze Pokrajine i u tom smislu, smatra Bugarski i ocenjuje da je neophodno otvoriti dijalog na tu temu.

  On tvrdi i da bi Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave svakako oštetio gradove i opštine za oko 7,5 milijardi dinara, što je potpuno neprihvatljiva pozicija.

  „Novi Sad je tu, naravno, najviše pogođen sa 2,25 milijardi dinara, zatim Subotica sa 710 miliona, Pančevo i Zrenjanin sa oko 640 miliona i Sombor i Sremska Mitrovica sa 350 miliona dinara“, navodi Bugarski.

  Prema njegovim rečima, sistem AP Vojvodine broji 4.596 zaposlenih, a pet odsto od ukupnog broja zaposlenih na teritoriji Pokrajine radi u lokalnoj i pokrajinskoj administraciji i javnim preduzećima.

  „Sve teze koje su se plasirale u javnosti o prevelikom broju zaposlenih i o nefunkcionalnom javnom sektoru ne važe za teritoriju Vojvodine“, rekao je Bugarski na konferenciji za novinare, dodajući da je u tom smislu DS oduvek vodila odgovornu politiku.

  Odnos prema građanima, javnom sektoru, opštinama i Vojvodini od strane DS je, kaže Bugarski, oduvek bio izuzetno ozbiljan i posvećen.

  On je ukazao na negativni trend konstantnog umanjenja raspoloživih finansijskih sredstava, centralizacije i koncentracije moći i novca u rukama Vlade Srbije i, kako je rekao,“ jednog čoveka koji ima mogućnost da ucenjuje one koji nisu poslušni i ne ispunjavaju njegove vizije“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com