Gradovi

Bugarski vozači kamiona probili grčku blokadu

ATINA – Četvorica bugarskih vozača kamiona probili su danas prepreke koje su postavile grčke kamiondžije duž zajedničke granice njihovih zemalja, istakavši da im je dosta toga da grčki demonstranti blokiraju puteve zbog planirane reforme penzionog sistema.

Grčki poljoprivrednici već tri nedelje periodično blokiraju puteve prema Bugarskoj, kao i autoputeve širom Grčke, ljuti zbog reformi penzionog sistema zbog kojih će se u naredne četiri godine izdvajanja za penziono i zdravstveno osiguranje utrostručiti, preneo je Rojters.

Predsednik udruženja poljoprivrednika Janis Turturas je na glavnom graničnom prelazu izmedu Grčke i Bugarske rekao da je prelaz Promahonas bio otvoren samo 30 minuta u poslednja dva dana, što je uzrokovalo stvaranje kolone kamiona dugu čak 15 kilometara.

„Sinoć je bila teška noć za nas. Četiri ili pet vozača kamiona pokušalo je da probiju prepreke. Vozili su kao ludaci, a policija je u pokušaju da ih zaustavi čak pucala u vazduh“, rekao je Turturas.

Jedan od vozača kamiona koji je uspeo da probije blokadu je za bugarsku Novu TV rekao je da je „to bila spontana odluka“.

Bugarski policajci su vozačima koji su probili blokadu uručili novčane kazne, ali su ih pohvalile kolege u Bugarskoj, koji su i sami sa bugarske strane granice organizovali blokadu kako bi sprečili prolaz kamiona, automobila i autobusa.

Zvanična Sofija je pozvala Atinu da obezbedi tranzitni koridor za kamione i požalila se Briselu da Grčka sprečava slobodan protok ljudi i robe.

AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh