Gradovi

Bulevar Evrope u punom kapacitetu pušten u saobraćaj

NOVI SAD – U Novom Sadu danas je u saobraćaj pušten u promet Bulevar Evrope u punom kapacitetu pošto je posle skoro deset godina od početka izgradnje završena i poslednja faza tog najdužeg novosadskog bulevara.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa direktorom JP „Putevi Srbije“ Zoranom Drobnjakom i direktorom JP „Zavod za izgradnju grada“ Dejanom Mandićem obišao je Bulevar Evrope na kojem je završena 4. faza izgradnje od Rumenačkog puta do autoputa Subotica-Beograd u ukupnoj dužini od oko tri kilometra i koji je od sada prohodan za saobraćaj.

Bulevar Evrope dugačak je ukupno sedam kilometara i 68 metara.

Vučević je tom prilikom rekao da je danas veliki dan za Novi Sad, jer se zvanično pušta u promet ceo Bulevar Evrope, odnosno otvara se za saobraćaj i poslednja faza tog najdužeg novosadskog bulevara, čiji proces izgradnje je počeo još 2005. godine.

„Želim da se zahvalim mojim prethodnicima koji su učestvovali u realizaciji ovog složenog projekta. Tokom izgradnje, imali smo velike prepreke i složene situacije u realizaciji tog posla, ali Grad je uz velike napore uspeo da sanira sve negativne stvari iz poslovanja ranijih godina vezanih za slučaj „Borovica“ i da obezbedi sredstva za završetak bulevara, a na radost svih Novosađana i ljudi koji će koristiti ovu saobraćajnicu“, rekao je Vučević.

On je zahvalio i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Javnom preduzeću „Putevi Srbije“ na njihovim aktivnostima na izgradnji petlje „Sever“, jer, kako je rekao, danas Novi Sad ne samo da ima novi bulevar u punom profilu, nego ima i novi ulazak i izlazak na autoput Beograd-Subotica.

Vučević je istako važnost činjenice da se puštanjem u promet Bulevara Evrope urbani deo grada maksimalno raterećuje od teretnog saobraćaja.

„Mi se ne zaustavljamo na ovome i nastavićemo da ulažemo u velike infrastrukturne projekte, jer Novi Sad zaslužuje nove obilaznice, nove ulice i bulevare“, naglasio je Vučević.

Direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak istakao je da je to preduzeće petlju „Sever“ uspešno završilo, a da je najveći problem bilo odvodnjavanje terena, kao i da je urađena javna rasveta na tom delu, za šta je, kako je rekao, izdvojeno oko dva miliona evra.

„Nastavljamo dalje da sarađujemo sa Gradom Novim Sadom i da dogovaramo planove za 2016. godinu“, rekao je Drobnjak.

Po rečima direktora JP „Zavod za izgradnju grada“ Dejana Mandića radovi na Bulevaru Evrope su završeni krajem 2015. godine, a na puštanje bulevara u saobraćaj čekao se tehnicki prijem, za koji je juče dobijeno pozitivno mišljenje od projektantske kuće koja je radila na tom projektu.

„Zahvalio bih se izvođačima radova koji su kvalitetno uradili svoj deo posla na čitavoj deonici. Danas, nakon gotovo deset godina od početka izgradnje, Bulevar Evrope za Novi Sad predstavlja veliku prekretnicu, posebno kada je u pitanju industrijska zona zbog direktnog izlaza na autoput Beograd – Subotica“, rekao je Mandić.

Na trasi bivše Subotičke pruge, 2006. godine izgrađena je jedna saobraćajna traka budućeg Bulevara Evrope, na deonic od Futoške do Ulice Braće Grulović, a ta deonica bulevara je proširena 2010. godine izgradnjom druge saobraćajne trake.

Tokom 2009. godine građena je saobracajna površina od Futoške ulice do Ulice Kornelija Stankovića dužine 1.420 metara, dok je 2010. godine nastavljena izgradnja od Ulice Kornelija Stankovića do Rumenačkog puta u dužini od 1.800 metara, što predstavlja ukupnu dužinu od oko 3.963 metara od Bulevara cara Lazara do Rumenačkog puta.

Poslednja, četvrta deonica od Rumenačkog puta do autoputa E-75 (Beograd – Subotica) dugačka je od oko 3.100 metara, a između ostalog obuhvata i mosta preko kanala Dunav – Tisa – Dunav dužine 176 metara i i nadvožnjak preko železničkih postrojenja i Privrednikove ulice, dužine oko 450 metara.

Ukupna širine mosta je 30 metara, a most ima četiri saobraćajne trake, obostrane pešačke staze širine tri metra, biciklističke staze širine dva metra i javno osvetljenje.

Radovi na izgradnji četvrte deonice Bulevara Evrope su podrazumevali i izgradnju deonice od Primorske ulice do autoputa u dužini od oko 1.800 metara, te izgradnju kružnr raskrsnica sa krakom ka Primorskoj ulici.

Preview

BULEVAR EVROPE

Slide

BULEVAR EVROPE

Slide

DEJAN MANDIC, ZORAN DROBNJAK I MILOS VUCEVIC

Slide

BULEVAR EVROPE

Slide

MILOS VUCEVIC

Slide

BULEVAR EVROPE

Slide

BULEVAR EVROPE

Slide

ZORAN DROBNJAK I MILOS VUCEVIC

Slide

DEJAN MANDIC I MILOS VUCEVIC

Slide

BULEVAR EVROPE

BULEVAR EVROPE

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh