Svet

Burkina Faso: Završena opsada hotela, najmanje 27 mrtvih

On je rekao da su osobe ubijene u napadu na hotel „Splendid“ i obližnji kafe „Kapučino“ u Uagaduguu poreklom iz 18 različitih država.

Prema njegovim rečima, dve žene su identifikovane među osobama koje su izvele napad na hotel.

„Apelujemo na ljude da budu oprezni i hrabri, jer se moramo boriti“, kazao je predsednik Burkine Faso i zahvalio Francuzima i Amerikancima na vojnoj saradnji.

Otet bračni par iz Austrije

Dvoje državljana Austrije kidnapovano je na severu Burkine Faso, u blizini granice sa Malijem, saopštili su danas zvaničnici.

„Džihadisti su oteli lekara iz Austrije i njegovu suprugu u gradu Barabul, u blizini granice sa Malijem“, izjavila je portparolka ministarstva za bezbednost i međunarodne poslove Abi Uatara.

Pretpostavlja se da su se austrijski državljani bavili humanitarnim radom u toj zemlji.

Ona je naglasila da ministarstvo još nema informacija koliko dugo je bračni par boravio u Burkini Faso, kao ni za koju humanitarnu organizaciju su radili.

Nešto ranije predsednik Burkine Faso rekao je da su najmanje 23 osobe staradale u napadima.

Četvorica napadača su ubijena u akciji snaga bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Simon Kompaore rekao je jutros da je u kontranapadu snaga bezbednosti Burkine Faso na pripadnike terorističke organizacije Al Kaida u islamskom Magrebu, koji su napali hotel Splendid i restoran Kapućino, oslobođeno 126 talaca.

Tom prilikom ubijena su trojica džihadista, među kojima su bili jedan Arapin i dvojica tamnoputih Afrikanaca.

Pripadnik nacionalne žandarmerije Burkine Faso dodao da je tokom kontranapada bezbednosnih snaga u hotelu Jibi, koji je takođe bio meta napada, ubijen i četvrti džihadista.

Odgovornost za napad je preuzela Al Kaida u islamskom Magrebu poručivši da je to „osveta Francuskoj i nevernom Zapadu“, navela je grupa za nadzor SITE sa sedištem u SAD.

Oland osudio napad

Predsednik Francuske Fransoa Oland osudio je danas „gnusan i kukavički napad“ islamista na restoran i hotel u prestonici Burkine Faso u kome je poginulo 20, a povređene su 33 osobe.

Francuske snage pružaju pomoć snagama Burkine Faso, navedeno je u saopštenju iz predsedničke kancelarije, preneo je AFP.

Oland je izrazio svoju punu podršku predsedniku Burkine Faso (Rošu Marku Kristijanu) Kaboreu, navedeno je u saopštenju.

Odgovornost za napad je preuzela Al Kaida u islamskom Magrebu poručivši da je to „osveta Francuskoj i nevernom Zapadu“, navela je grupa za nadzor SITE sa sedištem u SAD.

Bračni par otet u Burkini Faso poreklom je iz Australije

Dvoje stranih državljana koji su kidnapovani na severu Burkine Faso poreklom je iz Australije, a ne Austrije, kako je ranije saopštilo Ministarstvo za bezbednost i međunarodne poslove, izjavio je ministar Simon Kompaore.

Kako je navedeno, lekar iz Australije i njegova supruga oteti su u pokrajini Soum, u blizini granice s Malijem.

Prema rečima jednog novinara iz tog regiona, australijski par živi u Burkini Faso od 1972. godine, baveći se volonterskim radom u zdravstvenim službama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh