Gradovi

Busek: Suočeni smo sa podmuklim Trećim svetskim ratom

BEČ – Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek izjavio je u četrvtak da je svet suočen sa podmuklim Trećim svetskim ratom, apelujući na političare da konačno spoznaju stanje.

On je, u izlaganju na otvaranju izložbe „Lili Marlen – šlager piše istoriju“ u dvorcu Vajtra, ukazao da se sukobi sve više približavaju Evropi, podsećajući na konflikt u Ukrajini i brojne terorističke napade u gradovima starog kontinenta.

„Suočavamo se sa podmuklim Trećim svetskim ratom, a uzrok tome što se ozbiljnost stanja ne spoznaje je u činjenici da je sećanje na velke ratove obledelo, te niko ne želi da misli na suprotnost miru“; objasnio je Busek.

On je ukazao da se karakteristika rata promenila, dodajući da smo suočeni sa podmuklim uvlačenjem ratnih sukoba u društvo.

„Ne radi se više o želji pojedinih zemalja da vladaju, već smo suočeni sa snahama koje žele da pogode društvo“, podvukao je Busek.

Politika, prema njegovim rečima, nije još shvatila s čime se svet suočava, dodajući da je opšti problem društva nedostatak duhovne orijentacije, uz težnju ka agersiji, koja se pokazuje preko socijalnih mreža, gde nedostaje nedostak socijalne kontrole.

I pored akutne situacije Busek pozitivno gleda u budućnost i uveren je da ćemo uspeti da savladamo nove izazove, ali da je neophono promeniti razmišljanja i odustati od nacionalističkog razmišljanja.

„Pre 25 godina se sticao utisak da Evropa snažnije srasta, a danas imamo ponovo trend u suprotnom smeru. To pokazuje čak i Austrija, koja je sa gotovo svim svojim susedima, na primer po pitanju izbeglica, imala sporove“, kritikovao je Busek.

Foto Twitter/@EUPasifika

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh