Novosti online

„Бусплус” картица и даље нема

Десетак дана на трафикама нема неперсонализованих пластичних „бусплус” картица на допуну. Нове количине ових картица, према уверавањима из „Апекса”, требало је да сви киосци у престоници, а нарочито они у близини стајалишта, добију јуче. Да бисмо се уверили да су картице почеле да стижу, јуче смо кренули у обилазак киоска, поготову тих приоритетних на Палилули, Старом граду, Звездари, Врачару и другим централним општинама.

„Е, брате, немамо их данима и могу да причају они шта хоће, али знамо да их сигурно нећемо добити до 15. фебруара. А контрола у бусевима никад активнија. Зато ја саветујем суграђане да не бацају паре на дневне карте. Боље да плате такси јер ће их ових дана он јефтиније изаћи. Жалосно, ово показује да функционишемо као племе, да смо још далеко од цивилизације”, отворио је душу продавац у трафици на Звездари.

И заиста, само на потесу од Ђерам пијаце до Историјског музеја Србије јуче, у дану када је картица требало да буде на свим трафикама, нашли смо их само на једној – недалеко од Цркве Светог Марка.

Ако на потесу којим пролази на десетине аутобуских линија, али и трамваји и тролејбуси, тек после упорног трагања једва може да се нађе неки киоск са картицама, сасвим је логично питање суграђана шта онда да очекују житељи у другим деловима града.

„Волела бих да ухватим за руку особу из ,Апекса’ која је имала смелости да нас убеђује не само да ће од среде бити картица на свим киосцима, него и да су претходних дана оне могле да се нађу на чак 800 трафика. Нека ме лепо одведе на двадесетак од тих 800 и да заједно купимо карте на њима”, видно узбуђена реаговала је после нашег јучерашњег текста редовна читатељка „Политике”.

„Редовно допуњујем неперсонализовану, нећу да се брукам, али сада када је нема не пада ми на памет да купујем дневну. Јер ако ми већ нису обезбедили картицу која ми се највише исплати да ли имају право да ме контролишу”, оценио је други читалац.

Ово питање свакако није без основа. Да ли је у реду да контрола проверава карте путника, ако велики број њих и поред упорног трагања данима не може да нађе нову картицу?

„То је врло клизав терен, нешто што врло тешко може да се докаже. Једна реч против друге. Док суграђани тврде да је несташица, они који обезбеђују картице могу да се позову на то да путници могу да купе и другу врсту картица, али и да у међувремену снабдеју киоске. А контролори морају да раде свој посао јер се они не баве продајом карата”, указују у Удружењу за бесплатну правну помоћ „Ваш адвокат”.

И Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, сматра да субјективни осећај треба оставити по страни и да се утврди да ли је реч о несташици или неорганизованости.

„Ако је реч о неорганизованости, суграђани нису дужни да плаћају због пропуста. Ако је несташица, контролори морају да буду упућени у то. Мора да постоји координација између службе контроле и служби које се баве продајом и прометом”, указује Паповић.

Београђанима остаје да се надају да ће се ситуација са картицама, према најновијим најавама из „Апекса”, наредних дана стабилизовати.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh