Gradovi

Čačku preti ekološka katastrofa

ČAČAK – Inspekcija odeljenja za vanredne situacije čačanske policije podneće zahtev za sprovođenje prekršajnog postupka protiv vlasnika preuzeća „Hladnjača“, zbog nepostupanja po nalogu da iz svojih postrojenja istoči 10 tona amonijaka.

Tom preduzeću je krajem prošle godine zbog duga isključena struja, zbog čega se pojavila opasnost od moguće havarije i izlivanja amonijaka.

Na pisarnicu Uprave grada iz tog preduzeća dostavljena je prijava o pojavi opasne materije koja bi mogla da ugrozi život i zdravlje ljudi.

U dopisnu je navedeno da bi curenjem opasne tečnosti moglo da dođe do ugrožavanja života i zdravlja, kako zaposlenih i pacijenata čačanske bolnice, koja je u neposrednoj blizini, tako i stanovnika grada Čačka. Ta pojava bi mogla da izazove ekološku katastrofu sa nesagledivim posledicama.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je Tanjugu da se ovakva situacija ponavlja više puta u poslednje tri, četiri godine.

„Radnici su alarmirali da postoji mogućnost da dođe do curenja amonijaka. Inspektori su 30. decembra naložili hitno istakanje amonijaka, što nije učinjeno“, rekao je Broćić.

On objašnjava da ukoliko se amonijak ne istoči, a dođe i do velike temperaturne razlike, postoji mogućnost od njegovog ponovnog curenja. Amonijak neće da curi kada je napolju hladno.

Amonijak je otrovan gas, kaže Broćić, a u određenim situacijama može da bude eksplozivan i zapaljiv, od 10 do 15 odsto. Ta koncentracija može da se stvori samo unutar objekta.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh