Gradovi

Čadež: „Čekam posao“ neprevodivo svuda osim u Srbiji

Čadež: „Čekam posao“ neprevodivo svuda osim u Srbiji

BEOGRAD – U Srbiji je ključna promena svesti građana kada je reč o preduzetništvu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio mladima da moraju da se obuče za buduće potrebe tržišta rada.

Ilustrujući koliki je nedostatak svesti o preduzetništvu u Srbiji, Čadež je ukazao da samo u Srbiji postoji izreka „čekam posao“, koja, kako je primetio, ni na jednom drugom jeziku nije prevodiva.

„Moramo da menjamo to u našoj svesti i mentalitetu“, podvukao je u izjavi Tanjugu, a povodom konferencije u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošlavanje.

Čadež je tom prilikom naveo da je dualno obrazovanje nešto na čemu se mora intenzivno raditi, te da nije dovoljno da na tome radi samo privreda ili PKS, već je neophodna saradnja svih institucija.

Prema njegovim rečima već je dosta urađeno u ovoj oblasti, formirane su radne grupe, a nemački eksperti su izradili mapu puta kako bi se dualno obrazovanje postepeno uvodilo.

„Imate 60 odsto mladih srednjoškolaca koji završavaju srednje stručne škole. Pitanje je koliko to znanje koje stiču zaista ima veze sa onim što ih ocekuje u poslovnom životu. Tek smo na početku nekog procesa. Moramo u sopstvenim glavama, ali i u preduzećima, da promenimo svest da obrazovanje nije monopol Ministarstva obrazovanja, već je deo obaveza i privrede“, naglasio je on.

Čadež je istakao da uvođenje sistema dualnog obrazovanja znači da mlad čovek kada upiše školu zasniva ujedno i radni odnos u kompanijama za koje se školuje.

On naglašava da je dijalog sa privredom oko dualnog obrazovanja ključan za uspeh ovog projekta.

Čadež je kazao da Srbija ima podršku nemačke, austrijske i švajcarske vlade za uvođenje dualnog obrazovanja, a te zemalje, kako je konstatovao, jesu nosioci sistema dualnog obrazovanja, i od njih se najviše može naučiti.

On je najavio i da će uskoro, u Privrednoj komori Srbije, biti angažovan ekspert iz Nemačke koji će se baviti samo ovim pitanjem.

„Moramo biti svesni da školujemo decu za ono što ih očekuje sutra na tržištu rada, a mislim da danas to ne radimo“, konstatovao je Čadež.

On je, isto tako, rekao da je neophodno promeniti svest u Srbiji u vezi preduzetništva.

„Sa nemačkim partnerima smo radili na novom setu usluga. Vlada, samim tim što je proglasila ovu godinu godinom preduzetništva, stavila je to kao prioritet svoje politike. Prvi put u novijoj istoriji imamo stanje da su svi resursi usmereni na pormovisanje preduzetništva, što podrazumeva i finansijsku podršku, ali i pokretanje novog načina razmišljanja“, naglasio je Čadež.

Cilj je, kako je kazao, da se pokrenu ljudi da preuzmu odgovornost u svoje ruke, a da ne čekaju samo da se nešto desi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh