Gradovi

Čadež: Na srpsko-mađarskom biznis forumu 250 privrednika

NIŠ – Pivredna komora Srbije i Nacionalna trgovinska kuća Mađarske (NTKM) organizovaće sutra u Nišu Poslovni forum Srbija – Mađarska na kome će učestvovati oko 250 privrednika.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je Tanjugu da se na forumu očekuje oko 170 mađarskih i srpskih kompanija, među kojima su velike firme, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća.

Mađarski premijer Viktor Orban dolazi danas u dvodnenu posetu Srbiji, a vlade Mađarske i Srbije održaće sutra zajedničku sednicu u Nišu kojoj će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i Orban.

Vlade Srbije i Mađarske se sastaju po treći put.

Čadež je naveo da će poseban kvalitet biznis forumu dati bilateralni razgovori koji će biti održani tokom prepodneva, uoči plenarnog zasedanja na kome će se učesnicima obratiti premijeri Srbije i Mađarske.

„Interesovanje za B2B (biznis tu biznis) susrete je zaista veliko, što najbolje govori o obostranom interesu naših poslovnih zajednica da se povezuju i unapređuju saradnju. PKS je u kontaktu sa prijavljenim kompanijama, prikupila upite za razgovore i organizovaće oko 250 pojedinačnih sastanaka privrednika, na kojima će jedni drugima predstaviti ponudu, investicione i izvozne potencijale i konkretne projekte za saradnju“, rekao je Čadež Tanjugu.

On je izrazio uverenje da će ti sastanci u narednom periodu rezultirati ugovorima i realizacijom konkretnih poslovnih aranžmana.

Oblasti koje će biti zastupljeni na sajmu su poljoprivreda, prehrambena industrija, IKT, farmacija, hemijska industrija, građevina, energetika, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije, mašinstvo, tekstil, sektor proizvodnje nameštaja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 1,1 milijarda evra, što je za oko 50 miliona evra više nego u 2014. odnosno 4,9 odsto.

U prvih osam meseci 2016. godine, prema podacima Ministarstva privrede, trgovinska razmena dve zemlje povećana je za pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a tome je doprinelo otvaranje mađarskih trgovinskih predstavništava.

Ukupan robni izvoz u Mađarsku u 2015. iznosio je 320,9 miliona evra i predstavljao je 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije, pokazuju podaci RZS.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku su u 2016. električna energija i oprema za distribuciju struje, đubriva, klipni motori, šećer, maslac i med, prikolice i poluprikolice, hartija i karton…

Vodeći uvozni proizvodi iz Mađarske u Srbiju tokom 2016. godine su ulja od nafte i minerala, putnički automobili, lekovi, hartija i karton, ugalj…

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh