Gradovi

Čadež: Neophodno pospešiti  razvoj e-uprave

Čadež: Neophodno pospešiti razvoj e-uprave

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ukazao je danas da je Srbija, u oblasti informaciono komunikacione tehnologije (IKT), veoma visoko pozicionirana kada je reč o infrastrukturi i obrazovanju, ali slaba po stepenu korišćenosti u državnoj upravi.

Čadež je preneo da se Srbija na IKT mapi po izveštaju Svetskog ekonomskog foruma nalazi na visokom 77. mestu od 143 države po korišćenju i obrazovanju radne snage, po dostupnosti IKT infrastrukture i sadržaja na još boljoj 42.poziciji, a po veštinama koje su potrebne za korišćenje novih tehnologija na 55. mestu.

Međutim, ono što kvari rejting, rekao je on, jeste nedigitalizovana državna uprava, jer po stepenu korišćenja IKT u državnoj upravi Srbija zauzima tek 111.mesto, a po upotrebi u poslovanju (u međusobnoj komunikaciji kompanija i preduzeća sa državnom upravom) još smo na nižoj, 126.poziciji.

Čadež je, otvarajući skup posvećen svetskom izveštaju o razvoju 2016.digitalne dividene Svetske ekonomske banke, kazao da je nesporan značaj digitalne ekonomije i za građane, privredu i državu, jer otvara nova radna mesta zasnovana na visokoj tehnoligiji, znanju i razgranatoj infrastrukturi.

„Ona generiše nova radna mesta, što je važno za Srbiju koja boluje od nezaposlenosti“, poručio je on.

Čadež je kazao da je rešenje za popravljanje situacije u IKT oblasti razvoj e-uprave, čemu se srpska vlada ozbiljno posvetila.

Predsednik PKS je naveo da su srpske firme razvile rešenja, na primer, iz oblasti digitalne medicije, u građevinskoj industriji, koja se koriste širom sveta, a i da „svet igra naše igrice“.

Isto tako podsetio je da je razvojni centar Majkrosofta u Srbiji, što je jedno od tri lokacija u svetu.

To su, prema njegovim rečima, sve dokazi sposobnosti našeg IKT sektora u Srbiji.

I PKS, kako ističe, teži da ojača svoje kapacitete u ovoj oblasti i radi sa austrijskim partnerima koji su svoj servis elektronskih usluga usavršili.

Preview

TONI VERHEIJEN

Slide

MARKO CADEZ

Slide

TONI VERHEIJEN I MARKO CADEZ

Slide

DIPAK MISRA

TONI VERHEIJEN

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh