Gradovi

Čadež: Podrška Komore razvoju predužetništva

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da će PKS imati značajnu ulogu u 2016, koju je Ministarstvo privrede proglasilo godinom preduzetništva, i to podrškom malim i srednjim preduzećima da podignu svoje kapacitete, lakše dođu do sredstava za finansiranje i da bolje posluju.

PKS, u tom smislu, osim doprinosa unapređenju poslovnog ambijenta kroz inicijative i predloge za poboljšanje regulatornog okvira za poslovanje MSP sektora, ovim firmama pruža pravnu podršku, edukaciju, analize tržišta, umrežavanje sa partnerima u zemlji i inostranstvu, omogućava im izlazak na nova tržišta i lakši pristup izvorima finansiranja.

„Kroz aktivnosti našeg Centra za edukaciju pomažemo kompanijama u razvoju ljudskih resursa, a za mala i srednja preduzeća pravimo posebne programe obuke“, rekao je Čadež u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, važan segment podsticanja preduzetništva je unapređenje pristupa novim trzištima, na čemu Komora intenzivno radi.

„Privrednici posredstvom kol-centra mogu da dobiju neophodne informacije o izvoznim procedurama i uslovima za plasman proizvoda: kako da izvezu svoju robu, koliko je i gde njihov proizvod tražen, podatke o konkretnim potencijalnim partnerima i slično“, navodi Čadež.

„Radimo na povezivanju malih i srednjih preduzeća sa velikim sistemima, domaćim i stranim i podstičemo ih da uđu u njihove dobavljačke lance. Ako uđu u dobavljački lanac velikog sistema, obezbeđuju ne samo kanal za plasman svojih proizvoda, već podižu svoje kapacitete i rastu. To je sistem spojenih sudova”, rekao je on.

Komora aktivno radi i na razvoju i promociji preduzetničkog duha i podsticanju preduzetništva žena i mladih.

Čadež je objasnio da je PKS napravila forum privrede na portalu poslovanje.rs <http://poslovanje.rs/>, čiji je cilj obezbeđivanje informacija potrebnih za poslovanje postojećih kompanija i započinjanje samostalnog biznisa: od informacija o izvorima finansiranja, preko pomoći u pronalaženju poslovnih partnera kroz bazu ponude i tražnje i projekte Evropske mreže preduzetništva (EEN), do odgovora i saveta privrednicima posredstvom Biznis Info Servisa.

„Male firme nemaju sopstvenih resursa, nemaju velika pravna odeljenja i od PKS očekuju tu uslugu i savete iz oblasti radnog prava, poreskih, carinskih i spoljnotrgovinskih propisa, koje od septembra mogu da dobiju posredstvom kol-centra”, ukazao je on.

Takođe, dodaje, na portalu koji izrađen sa USAID-om, postoji pregled svih dostupnih izvora finansiranja.

“Na tome radimo u direktnoj komunikaciji sa bankama, da vidimo gde su mogućnosti i može li se doći do povoljnijih kredita. Takođe, informišemo privrednike o otvorenim pozivima i pružamo im pomoć prilikom apliciranja za sredstva iz EU fondova i bilateralnih programa”, rekao je Čadež i najavio da PKS sa Hrvatskom gospodarskom komorom nastoji da napravi regionalni fond za stimulisanje start-ap projekata.

Govoreći o regionalnoj saradnji, on je rekao da je to bio i jedan od njegovih ličnih ciljeva kada je preuzeo funkciju u PKS.

„Kada investitori mere opravdanost ulaganja, retko gledaju na nas kao pojedinačne zemlje, posmatraju region kao celinu, imajući u vidu mogućnosti regionalnog širenja. Naše nacionalne ekonomije su male, a naše firme pojedinačno imaju relativno skromne resurse da bi bile ozbiljniji konkurenti razvijenijim kompanijama u svetu. Zato moramo da povežemo naša preduzeća, da žajednički nastupaju, kako bi bila uspešna na velikim tržištima“, poručio je on.

Saradnja privrednih regionalnih komora, počela je u okviru Berlinskog procesa, a u sklopu inicijative za unapređenje infrastrukture na Zapadnom Balkanu. U međuvremenu komore su zajednički aktivno radile na pripremi, kreiranju i usagašavanju projekata čiji je cilj podrška poslovnim zajednicama i jače uključivanje privreda naših zemalja u realizaciju infrastrukturnih i drugih velikih regionalnih razvojnih projekata.

Jedan od tih zajedničkih komorskih projekata je i Komorski investicioni forum, koji je osnovan na inicijativu Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova.

„Forum je formiran u avgustu i sada već možemo da se pohvalimo prvim rezultatima“, rekao je Čadež i dodao da PKS, sa kosovskom privrednom komorom svakog meseca organizuje sektorske susrete i „B2B“ razgovore privrednika.

„Privredne komore regiona su, na inicijativu PKS i Privredne komore Kosova, zajedno, kroz Komorski investicioni forum, uputile incijativu evropskim zvaničnicima da se autonomne trgovinske mere, koje su isticale krajem godine, na vreme produže, kako bi se sprečila šteta za naše privednike. Evropski parlament je tu incijativu prihvatio i autonomne trgovinske mere su produžene na još pet godina, čime je proizvođačima, pre svega voća i povrća, sa Zapadnog Balkana, obezbeđeno da i dalje na evropsko tržište izvoze bez carina, rekao je Čadež.

Čadež je istakao da je povezanost i dobra saradnja regionalnih komora od ključnog znacaja. To je ilustrovao reakcijom na zatvaranje hrvatske granice za srpsku robu.

„Mi smo iste večeri razgovarali s njihovom Komorom, dali smo izjave u kojima smo tražili deblokadu, poslali smo zajednički signal vladi u Zagrebu da to ponašanje nije odgovorno, obratili smo se Briselu za pomoć”, objasnio je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh