Gradovi

Čadež: Preduzetnici ponovo u prvoj ligi

Čadež: Preduzetnici ponovo u prvoj ligi

ČAČAK – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas u Čačku da je razvoj preduzetništva, zajedno sa rastom izvoza i velikim investicijama, pokretač srpske privrede, kao I da je preduzetništvo u Srbiji ponovo u „prvoj ligi“.

“Preduzetnici su ranije neopravdano bili viđeni kao druga liga, a oni su zapravo pokretači privrede I snaga koja pokreće ekonomiju”, istakao je Čadež tokom posete firmi Maruška ističući da je to preduzeće koje se bavi izradom unikatnih rukom slikanih marama, ešarpi I kravata na svili dobar primer ženskog preduzetništva.

Čadež je naglasio da je razvoj preduzetništva prioritet za Vladu Srbije I da je zato 2016. proglašena Godinom preduzetništva u našoj zemlji.

Kako kaže, obezbeđena su ozbiljna sredstva za pomoć preduzetništvu, a PKS će pomoći malim I srednjim preduzećima da se povežu sa velikim kompanijama I izađu na strana tržišta, ali i da nabave novu opremu i dobiju finansijska sredstva.

On je rekao da su ranije bile prisutne dve paradigme u razmišljanju kako može da se oživi srpska privreda – samo stranim investicijama I oživljavanjem industrije iz starih vremena, što ne može dati rezultate bez razvoja preduzetništva.

Čadež je naglasio da su preduzetnici kreativni ljudi koji imaju sveže ideje I stvaraju nove brendove I da država mora da im pomogne da se uvežu sa investitorima I uđu u velike trgovinske lance.

“Imamo jasan signal od vlade da su preduzetništvo I preduzetnici prioritet”, kazao je Čadež dodajući da je PKS umrežena sa komorama svuda u svetu I da može dosta da pomogne preduzećima koja nemogu sama da izađu na inostrano tržište.

On je naglasio da se tako pravi zdrava struktura – fiskalnom konsolidacijom, smanjenjem rashoda države I subvencija, razvojem preduzetništva I povećanjem izvoza.

Prema njegovim rečima, preduzeće Maruška je primer kakva su nam preduzeća potrebna, a država može da im pomogne da postanu dobavaljači velikih kompanija u svetu.

On je pozvao vlasnicu tog preduzeća Maru Topalović da učestvuje 23. marta na srpsko-nemačkom forumu 23. marta u Frankfurtu, koji organizuju PKS I Privredna komora Frankfurta.

Čadeže je tokom posete čačanskoj radionici za izradu torti I kolača Desert kazao da je to preduzeće dobar primer kako u uvođenju dualnog obrazovanja u Srbiji mogu da učestvuju I preduzetnici, s obzirom da kod njih rade učenice iz Čačka koje će kasnije dobiti I posao.

On je kazao da će PKS posredovati u rešavanju problema oko autorskih prava za izradu torti na kojima su likovi diznijevih junaka I da će biti pronađen odgovarajući model saradnje.

Čadež je rekao da vlada dosta radi na suzbijanju sive ekonomije I dodao da čačanski Desert uspešeno radi već 25 godina, iako izmiruje sve obaveze prema državi, a takmiči se sa nelojalnom konkurencijom odnosno onima koji rade na crno.

Čadež je najavio da će PKS sa Privrednom komorom Austrije 9. marta potpisati memorandum o razumevanju koji predviđa uvođenje dualnog obrazovanja I u sector usluga – turizam, ugostiteljstvo, banke, špediciju I drugo.

On je rekao da zemlje poput Nemačke, Austrije I Švajcarske imaju malu stopu nezaposlenosti upravo zato što imaju razvijen system dualnog obraozovanja i zato što mladi posle školovanja lako nađu posao.

Mara Topalović je rekla novinarima da je njenom preduzeću najpotrebniji izlazak na nova tržišta, iako već izvoze svoje proizvode u Rusiju, SAD, Finsku I druge zemlje.

Ona je rekla da su marame tog preduzeća na poklon dobile poznate ličnosti poput nemačke kancelarke Angele Merkel, Hilari Klinton, ruske balerine Katarine Zaharijeve…

Taj studio poseduje najsavremeniju mašinu za digitalnu štampu na svili, koja je jedina te vrste u Srbiji, dodala je Topalović.

Vlasnica Deserta Zorica Selaković je rekla da je za njih trenutno najveći problem da se reši pitanje stavljanja likova diznijevih junaka na torte, kako bi mogli da nastave svoje proizvode građanima u Srbiji.

Reč je o radionici koja je prva u Čačku uvela Hasap standard, a proizvode plasira u svim gradovima Srbije I na Kosovu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh