Gradovi

Čadež: Srbija kao veza Kine i evropskog tržišta

Čadež: Srbija kao veza Kine i evropskog tržišta

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je danas da Srbija svoju šansu u saradnji s Kinom vidi u mogućnosti da bude središte (hub) za njenu privredu kada je reč o evropskom tržištu.

On je poručio da će PKS nastojati da što više uključi privredu Srbije u kineske infrastrukturne projekte u zemlji, kao i izlaz srpskih kompanija na to azijsko tržište.

Čadež je na biznis konfernciji NIN fokusa i Privredne komore Srbije „Srbija na novom putu svile – Kako uspešno poslovati sa NR Kinom“ istakao da će PKS pokušati da uradi nekoliko prezentacija u Kini kako bi privrednici te zemlje saznali šta mogu da očekuju od Srbije i koje im prednosti nudi, poput tržišta od 900 miliona ljudi zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini.

„To daje jednu vrstu prednosti. Posebno je zanimljiv interes Srbije da se ulazi u projekte zajedničkog ulaganja u prehrambenoj industriji, industriji automobila i auto-delova, hemijskoj industriji… Postoje kompletni sektori za koje je kineksa privreda zainteresovana“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, uloga PKS jeste da nađe način da privredu Srbije što više uključi u infrastrukturne projekte koje Kina sprovodi u Srbiji, ali i da srpskim kompanijama omogući pristup kineskom tržištu i da im nađe odgovarajuće partnere za saradnju „ne samo kada je reč o izvozu, već i možda i kada je reč o sklapanju zajedničkih poslova i investicija“.

U tom kontekstu on je konstatovao da je saradnja sa Kinom posebno dobra na državnom nivou i dodao da je PKS, zajedno sa Eurokomorom, počela izradu brošura čiji je cilj približavanje privrednika dve zemlje.

Čadež je ukazao i na činjenicu da su od januara 2016. počele turbulencije na svetskom tržištu i naglasio da bismo se prevarili ukoliko bismo smatrali da nas to ne interesuje, jer imamo projekte sa Kinom.

„Globalna ekonomija ne funkcioniše tako. Ako Kina ima „kijavicu“, Nemačka dobija žestok grip i to se vidi na berzama. Nesigurnost na finansijskom tržištu može itekako da se odrazi na buduće planove i dalje investicije“, rekao je Čadež.

Ipak, kako je podvukao, dobra je vest to što vodeće inostrane kompanije u Srbiji, poput Simensa, Henmofarma, Kontinentala i ostalih, ističu da ne očekuju da se svetske turbulencije odraze na njihovo poslovanje u Srbiji, pa da čak i najavljuju nova proširenja proizvodnih pogona.

„Moramo da imamo u vidu da živimo u globalnoj ekonomiji, ali dobro je za sada da se sa te strane još očekuje stabilna situacija“, rekao je Čadež i zaključio da zato PKS mora da uradi sve što može kako bi pomogla srpskim kompanijama da ostvare saradnju sa privrednicima iz Kine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh