Gradovi

Čadež: U martu poslovni forum Srbija-Nemačka

BEOGRAD, FRANKFURT – Privredne komore Srbije i Frankfurta, uz podršku poslovne zajednice, organizovaće u martu, u ekonomskom centru pokrajine Hesen, nemačko-srpski poslovni forum, koji će okupiti predstavnike kompanija iz više sektora privrede, saopšteno je danas iz PKS.

Ekonomski forum „Hesen – Srbija“ u Frankfurtu biće dobra prilika da se, vodećim kompanijama Hesena, predstavi ekonomski potencijal Srbije, uslovi poslovanja i investiranja, piše u saopštenju.

„Ujedno, to je i velika šansa za srpske firme da se povežu sa nemačkim kompanijama i razmotre mogućnosti poslovne saradnje, kroz investicije, konkretne kooperacije i uključivanje u njihov lanac dobavljača“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež nakon dogovora u Privrednoj komori Frankfurta gde se sastao sa direktorom Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom Jirgenom Racingerom.

O učešću na Poslovnom forumu predstavnika nemačkih finansijskih institucija, Čadež je razgovarao sa izvršnim direktorom Dojče banke za Centralnu i Istočnu Evropu Peterom Tilsom i predsednikom Upravnog odbora Prokredit bank Frankfurt Kristofom Frajtagom.

Čadež se danas sastao sa Olafom Holcgrefeom, šefom sektora za odnose sa inostranstvom, iz nemačkog Udruženja za nabavku i logistiku (BME) koje okuplja 9.000 firmi sa kojim je razmotrio mogućnosti granskog povezivanja članova te asocijacije i kompanija iz Srbije, u cilju pronalaženja novih dobavljača.

Današnji razgovori u Frankfurtu, deo su konkretizacije jučerašnjih dogovora u Berlinu, gde je Čadež o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao, na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, zatim u ministarstvima spoljnih poslova, za privredu i energetiku i za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke.

Nemačke institucije i poslovna zajednica, tokom dvodnevne posete predsednika PKS toj zemlji iskazale su veliku spremnost da nastave sa podrškom održivom razvoju i rastu srpske ekonomije, kao i inicijativama za jače infrastrukturno i poslovno povezivanje Zapadnog Balkana.

Sa predsednikom PKS u poseti Berlinu bio je i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Sagovornici predsednika komora visoko su ocenili dosadašnje rezultate u saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, piše u saopštenju.

Generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora Martin Vansleben posebne pohvale uputio je Privrednoj komori Srbije za napredak u reformi komorskog sistema.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh