Gradovi

Čadež: Uskoro izmena Zakona o upravljanju otpadom

UŽICE – Izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje bi vlada trebalo da uvoji sledeće nedelje, obezbediće stabilno poslovanje Valjaonice bakra u Sevojnu i drugih kompanija, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Izmenama tog zakona koje je inicirala PKS stvoriće se uslovi za dugoročno poslovanje kompanija koje će jefitnije dolaziti do sirovina, podići konkurentnost i proizvodnju i otvoriti nova radna mesta.

Time će se uvažiti zahtev domaće industrije da se sekundarne sirovine, koje se sada izvoze, a potom uvoze radi prerade u našim fabrikama, ubuduće na organizovanom domaćem tržištu otpada pre izdavanja prekograničnih dozvola ponude kompanijama u Srbiji, a da se tek onda višak plasira stranom tržištu, objasnio je Čadež novinarima tokom obilaska Valjaonice.

“Spremne su izmene i dopune tog zakona i već sledeće nedelje biće upućene u supštinsku proceduru”, rekao je Čadež podsetivši da je upravo PKS inicirala izmenu tog zakona kako bi se uredila ta oblast I ušla u legalne tokove.

On je zahalio vladi, kabinetu premijera Aleksandra Vučića i nadležnom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na angažovanju u izmeni tog zakona.

Čadež je nakon sastanka sa mendžmentom Valjaonice i obilaska pogona rekao da je nabavka sekundarnih sirovina do sada bila više u sivoj fazi i da će regulisanje te oblasti omogućiti opstanak toj industriji.

On je objasnio da su naše fabrike bile nekonkurentne u odnosu na one u okolnim zemljama upravo zbog toga što moraju da uvoze sirovine, koje se inače izvoze u inostranstvo, a mogu da se prerađuju u Srbiji.

“Ako se ne obezbedi stabilno snabdevanje sirovinama to može da bude ozbiljan problem za tu industriju”, istakao je Čadež.

On je ukazao da postoji problem u upravljanju otpadom u Srbiji, što će biti uređeno novim zakonom u skladu sa potrebama domaće industrije.

Predsednik PKS je istakao da je plan i uspostavljanje organzovanog tržišta otpadom odnosno berza sekundarnih sirovina.

Čadež je istakao važnost da RTB Bor i ubuduće stabilno snabdeva bakrom Valjaonicu u Sevojnu, čime će se obezbediti i normalno funkcionisanje namenske industrije Srbije i izvoz Valjaonice.

Valjaonica bakra Sevojno je lider u Jugoistočnoj Evropi u proizvodnji plasmanu bakra i legura od bakra, a u 2015. je ostvarila profit od četiri miliona evra.

Valjaonica, koja je sedmi neto izvoznik u Srbiji, trenutno zapošljava 1.130 radnika.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh