• Gradovi

  Čadež: Vranjski „Alfa plam“ u svetskom vrhu

  Čadež posetio Alfa Plam

  VRANJE – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas, tokom posete kompaniji „Alfa plam“ u Vranju da, prema poslovnim rezultatima, to preduzeće dostiglo svetski vrh među proizvođačima peći na čvrsta goriva.

  On je kazao da je, u proizvodnji grejnih tela, to vranjsko preduzeće među prvih pet na svetu, da je u grupi najvećih srpskih izvoznika i konstantno dokazuje kako uspešne firme možemo da imamo u svim delovima zemlje.

  „Alfa plam“ proizvodi peći na čvrsta goriva i grejna tela, a od ukupne proizvodnje 65 odsto se izvozi.

  „Cilj Privredne komore Srbije je da razgovaramo sa ovako velikim sistemima šta im je potrebno i kako da na pravi način zaštitimo njihov interes u dijalogu sa Vladom Srbije u dijalogu sa međunarodnik institucijama u procesu pregovaranja sa EU“, rekao je Čadež.

  Oni će, dodao je, morati svakodnevno da žive sa tim propisima i zato je PKS tu da im pomogne.

  „Pored toga u razgovorima sa Vladom predložićemo da država obezbedi subvencije za preduzeća koja bi za ovakve sisteme poput Alfe obezbeđivala repromaterijal, čime bi se smanjio uvoz“, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  On je ponovio da će reogranizacijom komorskog sistema, privredna komora Srbije biti servis privrednicima kako bi lakše uspostavljali poslovne kontakte i kako bi lakše dolazili do kupaca.

  Preduzeće „Alfa plam“ u Vranju privatizovano je pre četiri godine i nalazi se u sastavu „Alco group“.

  Nakon privatizacije novi vlasnik je u vranjsko preduzeće investirao oko 40 miliona evra.

  U „Alfi“ je zaposleno oko 900 radnika, a prosek plate je 52.000 dinara, što je skoro dva puta više u odnosu na prosek u Pčinjskom okrugu.

  „Ako se dobro organizujete, zaposlite mlade i stručne ljude onda možete da parirate bilo kom preduzeću. Mi smo poznati i po tome što smo prva naša firma koja je kupila stranu kompaniju. „Alfa plam“ je kupio italijansku firmu za pelet i peći „Calux“. Na jednom od najvećih sajmova početkom sledeće godine u Veroni ćemo izložiti 17 novih proizvoda“, naglasio je vlasnik „Alco group“ Miroslav Aleksić.

  „Alfa plam“ izvozi u Nemačku, gde pokriva 18 odsto tamošnjeg tržišta grejnih tela i peći na čvrsta goriva, zatim u Italiju, Čile i u zemlje bivše SFRJ.

  Veliki broj „Alfinih“ poizvoda prodaje se na prostoru Kosova i Metohije.

  Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju, koji je takođe danas posetio „Alfa plam“, naveo je da centralna Srbija na prostor Kosova prodaje robu u vrednosti od oko 500 miliona evra i ocenio da bez ekonomske saradnje nema napretka celog regiona.

  „Možemo na papiru da potpišemo razne političke dogovore ali ako nema pečata ekonomske sardnje, onda će to ostati samo slovo na papiru. Ekonomija i saradnja je ono što treba ovom delu Balkana“, kazao je Grdžaliju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com