Gradovi

Cakalotos okrivio MMF za odlaganje revizije programa pomoći

ATINA – Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos okrivio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF) za odlaganje revizije o grčkom poštovanju uslova iz međunarodnog programa pomoći.

Cakalotos je, u obraćanju grčkom parlamentu, rekao da su stavovi Atine i njenih evropskih kreditora veoma bliski, ali da MMF, koji je takođe učestvovao u paketima pomoći Grčkoj od 2010. godine, vrši pritisak na Atinu da dodatno smanji penzije, prenosi agencija AP.

Grčki ministar finansija je naglasio da vlada neće prihvatiti dodatno smanjenje penzija, posle 11 takvih rezova od 2010. godine.

Pregovori na visokom nivou o reviziji grčkog programa pomoći otpočeli su u prvim danima februara, da bi ubrzo potom bili obustavljeni, podseća američka agencija.

Iz tog razloga, Cakalotos je izrazio zabrinutost zbog odlaganja, navodeći da je prilično optimističan u pogledu pronalaženja rešenja.

Cakalotos je, takođe, rekao da MMF vrši pritisak na evropske kreditore da preduzmu ozbiljnije akcije u cilju rešavanja problema ogromnog tereta grčkog duga.

Kako navodi AP, potrebno je da revizija bude zaključena kako bi Grčka dobila nova sredstva iz paketa pomoći i kako bi se otvorio put za pregovore sa kreditorima o smanjenju ogromnog duga.

Zvanična Atina je letos potpisala treći paket pomoći vredan 80 milijardi evra.

Foto Tanjug/video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh