• Politika

  Čanak: Orićeva sloboda i garancija za Mladića opasne po Balkan

   

  Čanak: Orićeva sloboda i garancija za Mladića opasne po Balkan

   

  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je izjavio da je razočaran današnjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine da komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića oslobodi otpužbi za ratne zločine protiv tri zarobljenika srpske nacionalnosti u Bratuncu i Srebrenici 1992.

  „Ovakva presuda ne doprinosi obračunu s počioniocima ratnih zločina u BiH, ali i u celom regionu“, napisao je Čanak u izjavi i upozorio da su takve odluke „opasne po ceo Balkan“.

  Čanak je ukazao da su oslobadjajuće presude „postale praksa u procesima protiv osumnjičenih za ratne zločine, kako u BiH, tako i u Srbiji i Hrvatskoj“.

  Ponovio je da LSV smatra skandaloznom odluku Vlade Srbije da da garancije za privremeno puštanje na slobodu haškog optušenika za zločin genocida Ratka Mladića.

  Čanak je ocenio da je skandalozna i odluka Apelacionog suda u Beogradu kojom se odbacuje optužnica protiv pet pripadnika Vojske Srpske u slučaju Štrpci.

  Čanak je kazao da takav odnos prema sudskim postupcima u kojima se gone optuženici za najteža krivična dela u ratu, govori da ne postoji „spremnost za raskidanje veza sa ratnim politikama 1990-ih“ godina.

  „Te ratne politike žive i dalje i ne dozvoljavaju napredak naših država. Vreme je da neozbiljna i opasna ratna igra u miru prestane“, poručio je Čanak.

  Dodao je da je stav LSV da je suočavanje sa „mračnom stranicom istorije zemalja nastalih na zgarištu Jugoslavije“, jedna je od pretpostavki za stvaranje normalnih i zdravih društava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com