Gradovi

Carina predstavila džepnu brošuru s pravilima za putnike

Uprava carina predstavila je danas brošuru džepnog izdanja za putnike koji dolaze ili odlaze iz Srbije, sa ciljem da se oni što brže i jednostavnije informišu o tome koja su im prava i obaveze prilikom izlaska, odnosno ulaska u zemlju.

BEOGRAD – Uprava carina predstavila je danas brošuru džepnog izdanja za putnike koji dolaze ili odlaze iz Srbije, sa ciljem da se oni što brže i jednostavnije informišu o tome koja su im prava i obaveze prilikom izlaska, odnosno ulaska u zemlju.

Brošuru je predstavljena u saradnji i sa Turističkom organizacijom Srbije, Aerodromom „Nikola Tesla“ i kompanijom „Er Srbija“, a svima koji su zainteresovani dostupna je na aerodromu.

Andrija Raičević iz Uprave carina rekao je da je informator za putnike koncipiran tako da oni mogu da dobiju sve informacije o tome šta je neophodno da prijavljuju prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje.

„Ukoliko putnici nisu sigurni da li imaju nešto da prijave, svakako bi trebalo da se jave u crveni kontrolni prolaz, jer tamo mogu da dobiju informaciju da li nešto podlaže carinjenju i prijavljivanju ili ne“, rekao je on novinarima na beogradskom aerodromu.

Navodeći primere iz brošure, Raičević je naveo da je jedna od obaveza putnika da prijave novac koji prenose preko granice u bilo kom smeru, ako je iznos veći od 10.000 evra.

„Putnici imaju obavezu da prijave više od 10.000 evra. Unos novca u zemlju nije ograničen, ali mora da se prijavi, da bi kasnije moglo da se iznese više od tog iznosa. Novac je, naime, ograničen pri izlasku iz Srbije, i samo ako imaju potvrdu da su više od uneli od 10.000 evra, toliko mogu i da iznesu“, objasnio je on.

Raičević je naveo da je jedna od obaveza putnika, a što je u informatoru navedeno, i da prijave tehničnu robu kupljenu u inostranstvu, jer ta roba, kupljena u inostranstvu podleže plaćanju carine.

Prema njegovim rečima, brošura u kojoj su navedeni i drugi primeri koji bi mogli da otklone nedoumice putnika, dostupna je na graničnom prelazu, na čeking šalteru, a biće dostupna i na portalu Uprave carina.

Vesna Radisavljević iz Turističke organizacije Srbije, istakla je dobru saradnju TOS-a i Uprave carina, ističući da je reč o „prirodnim partnerima koji zajedno dočekuju goste i turiste“.

„Brošura sadrži važne servisne informacije koje su bitne za turističku ponudu Srbije. Ovaj vodič će se naći i sa drugim našim katalozima kojim turistima približavamo turističku ponudu Srbije“, rekla je Radosavljević.

Rukovodilac Sektora putničkog prihvata i otpreme Aerodroma „Nikola Tesla“, Ksenija Kovačević izjavila je da Aerodrom sa zadovoljstvom podržava ovu inicijativu Uprave carina i dodala da ove godine očekuju i veći broj putnika nego prethodne.

„Beogradski aerodrom je u 2015. imao 4,77 miliona putnika, a u ovoj godini očekujemo oko pet miliona putnika“, rekla je ona.

Preview

AERODROM NIKOLA TESLA

Slide

VESNA RADISAVLJEVIC

Slide

PUTNICI

Slide

CEKIRANJE PUTNIKA

Slide

ZEMALJSKE STJUARDESE I PUTNICI

Slide

ZGRADA AERODROMA NIKOLA TESLA

Slide

PUTNICI

Slide

AERODROM NIKOLA TESLA

Slide

CARINIK

Slide

VESNA RADISAVLJEVIC

Slide

PRTLJAG

Slide

CARINICI

Slide

STJUARDESE

Slide

PRTLJAG

Slide

CARINIK

Slide

BROSURA

Slide

AERODROM NIKOLA TESLA

Slide

BROSURA

AERODROM NIKOLA TESLA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh