Društvo

Часопис за друштвена питања, културу, уметност и етнологију: РУСКИ АРХИВ

Национални савет руске националне мањине у Србији је покренуо часопис „Руски архив“ чији први број смо имали прилике да прочитамо.

Часопис је назив преузео од часописа који је издавала руска емиграција од 1928. до 1937. године, али има сасвим савремени концепт. Како на самом почетку првог броја јасно пише, циљ му је „… да представља и обрађује теме битне за руску националну мањину у Републици Србији и пријатеље руског народа и културе.“.

Уредник „Руског архива“, београдски новинар Милован Ћурчић, укратко нам је, у телефонском разговору, објаснио како је дошао на идеју да покрене часопис намењен Русима у Србији: „Целог живота сам новинар, тако да ми је, од самог почетка, било јасно да Национални савет руске националне мањине треба да има своје гласило. Часопис сам осмислио лично тако да буде примерен потребама и могућностима руске националне мањине у Србији, како о садржају, тако и по средствима потребним за његово издавање. Узор ми је био истоимени часопис издаван у Београду пре Другог светског рата, али данашњи ,Руски архив` није наследник нити било какав настављач традиције тог старог часописа. Наши читаоци су припадници руске националне мањине у Србији и пријатељи Руса и Русије у Србији и у иностранству.“.

Како читаоци могу набавити „Руски архив“?

„Први број часописа је пројектно финансиран, па је читав тираж поклоњен. Први број часописа биће објављен и у електронској форми на званичној интернет страници Националног савета руске националне мањине. Наредни бројеви ће моћи да се наруче преко Националног савета (подаци за контакт се налазе на званичној интернет страници Савета) или да се купе у књижарама ,Делфи`. Следећи двоброј ће бити издат у месецу септембру.“

Први број „Руског архива“ је издат у великом формату на квалитетном „масном“ папиру. Може се читати с оба краја; на једном крају су текстови на српском, а на другом крају (исти текстови) на руском језику. Објављено је тринаест текстова с одговарајућим фотографијама посвећених историји и култури Руса на тлу Србије.

Колегама из редакције „Руског архива“ желимо пуно успеха у даљем раду, а читаоцима препоручујемо да прате часопис Руса у Нишу. Имаће шта да прочитају.

ЉК

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh