Svet

ČAVUŠOGLU: Prijatelj Keri mi je rekao da ne veruje Kurdima

Ankara tvrdi da u Vašingtonu postoji raznoglasje

„Ko se davi u moru ne drži se za zmiju“: Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem juče u Ankari

Autor: M. M.

Istanbul – Nekoliko dana pošto je uvideo da se njegov američki kolega slaže sa Turskom u vezi sa „nepouzdanošću“ Jedinice za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda, vojnog krila sirijske Partije demokratske unije (PYD), turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ponovo je prozvao Vašington zbog kontradiktornih izjava o YPG i PYD tražeći od zvaničnika Sjedinjenih Država da prevaziđu njihove unutrašnje razlike i predomisle se oko čitave stvari, piše Hurijet.

„SAD su naš saveznik. Različiti pogledi među njihovim institucijama ili različiti pogledi različitih osoba unutar istih institucija nas ne obavezuju. To što sam rekao je ono što je meni preko telefona kazao državni sekretar SAD, moj prijatelj DŽon Keri“, rekao je juče Čavušoglu o razgovoru s Kerijem 18. februara.

„Moj prijatelj Keri rekao je da se YPG ne može verovati. Kad pogledate neke izjave koje dolaze iz Amerike, kontradiktorne i zbunjujuće izjave i dalje dolaze… Drago nam je što smo makar od DŽona Kerija juče čuli da su se njegovi stavovi o YPG delimično izmenili“, rekao je Čavušoglu 19. februara.

Novinari su istog tog dana pitali portparola Stejt departmenta Marka Tonera da li SAD „veruju“ YPG. „Oni su bili veoma efikasni partneri na terenu u severnoj Siriji, kao deo šire grupe snaga koje se bore protiv ISIL-a u severnoj Siriji. I nismo videli, u našim procenama, bilo kakvu sklonost da oni rade bilo šta drugo osim što se bore protiv Daeša (ISIL-a)“, odgovorio je Toner.

Juče je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem u Ankari ponovio da mu je Keri rekao da je YPG „nepouzdana“. „I zbog toga on je rekao da zajedno treba da uradimo neke stvari u borbi protiv Daeša. Naš razgovor je u svakom slučaju snimljen; to je jasno. Zahvalio sam mu što je došao do takvog zaključka i uvideo tu istinu… I nadam se da će ove istine naći svoje mesto u svim institucijama u Americi i da će različiti stavovi među njima biti eliminisani“, rekao je turski šef diplomatije.

„Oslanjati se na jednu terorističku organizaciju u borbi protiv druge terorističke organizacije, Daeša, samo zato što je ova prva sekularna, a Daeš nije, predstavlja slabost, očaj i veoma veliku grešku“, rekao je Čavušoglu dodajući da je Ankara Vašingtonu pružila dokaze da je bombaški napad u turskom glavnom gradu 17. februara, kada je poginulo najmanje 28 ljudi, organizovala YPG. „Ko se davi u moru ne bi trebalo da drži zmiju jer i ona ujeda“, rekao je on aludirajući na tursku izreku prema kojoj „ako si u nevolji, prihvatićeš pomoć bilo koga“.

Nema kopnene operacije

Ankara – Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu tvrdi da kopnena operacija turskih i saudijskih snaga unutar Sirije nikada nije bila na dnevnom redu, javila je juče agencija AP. On je rekao da su tvrdnje da je mogućnost kopnene operacija razmatrana „dezinformacije i manipulacija“. Kopnena operacija Saudijske Arabije i Turske unutar Sirije nikada nije bila na dnevnom redu i nije na dnevnom redu, rekao je Čavušoglu. AP podseća da je turski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti prošle nedelje rekao da Turska smatra da je kopnena operacija neophodna i da bi učestvovala u njoj ako to odobre zemlje koje su formirale koalicione snage. Taj zvaničnik je dodao i da je Ankara o toj mogućnosti razgovarala sa SAD i drugim zapadnim saveznicima.

FoNet

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh