• Svet

  CDU i AfD protiv pomoći porodicama žrtava neonacističke grupe

  Poslanici konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel i krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) glasali su danas protiv davanja finansijske pomoći rodjacima ljudi koje su ubili članovi jedne neonacističke grupe.

  Tri leve stranke koje su na vlasti u nemačkoj pokrajini Turingiji glasale su danas za postavljanje spomen obeležja gradjanima koje je od 2000. do 2007. godine ubila ekstremistička grupa Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) i za finansijsku pomoć njihovim porodicama.

  NSU je tokom tih sedam godina ubila u Nemačkoj osam gradjana turskog porekla, jednog Grka i jednu policajku, a nemačke vlasti su sticajem okolnosti ušle u trag toj grupi u novembru 2011. godine.

  Troje pripadnika NSU osumnjičenih za ta ubistva odraslo je u Turingiji, gde su godinama izbegavali hapšenja. Dvojica osumnjičenih izvršila su samoubistvo 2011. godine, dok je sudjenje trećoj članici grupe u toku.

  Partija Angele Merkel izgubila je prošle nedelje na izborima znatan broj birača u odnosu na prethodne izbore, a kako se smatra da su ti glasovi otišli krajnje desnoj stranci AfD, neki članovi CDU pozvali su na zaokret udesno.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com