Gradovi

CEAS pozdravio usvajanje Zakona o potvrđivanju sporazuma

BEOGRAD – Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) smatra da se usvajanjem Zakona o potvrđivanju sporazuma između vlade i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške Srbija uključuje u EU projekte koji omogućavaju efikasnije odgovore na izazove izbegličke krize, terorističke pretnje i reagovanje u vanrednim situacijama.

CEAS je u saopštenju pozdravio nedavno usvajanje Zakona o potvrđivanju sporazuma ocenjujući da se njime, pre svega, stvaraju statusno- tehnički uslovi za realizaciju modernizacije Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu (TRZK) za uništavanje viška zastarelih ubojnih sredstava, kroz Poverilački fond NATO programa Partnerstvo za mir.

Iz tog Centra podsećaju da je pre nekoliko godina neadekvatno održavanje skladišta viška uzrokovalo eksploziju u Paraćinu koja je načinila veliku materijalnu štetu, srećom bez ljudskih gubitaka.

U saopštenju se navodi da NSPO operativno telo- agencija – pruža podršku KFOR-u, NATO misiji na Kosovu, u nabavci goriva, a da slična NATO tela sa ruskim partnerima remontuju helikoptere za misije u Avganistanu.

Iz CEAS-a ističu i da građani Srbije treba da imaju u vidu da postoje, odavno institucionalizovani, protokoli o saradnji EU i NATO u realizaciji vojnih i policijskih misija, poput Sparazuma Berlin i Berlin Plus, koji se odnose i na razmenu bezbednosnih podataka i korišćenje materijalnih resursa.

„Usaglašavanjem svojih politika i zakonodavstva sa tim trendovima, kao nedavno usvojenim SOFA sporazumima, Srbija se sistematičnije i uključuje u zajedničke EU i druge regionalne projekte koji omogućavaju efikasnije odgovore na izazove izbegličke krize, terorističke pretnje i reagovanje u vanrednim situacijama“, zaključuje se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh