Gradovi

CEAS: Srbija da usvoji Strategiju spoljne politike

BEOGRAD – Srbija mora da usvoji Strategiju spoljne politike s kojom će uskladiti svoja bezbednosna i odbrambena dokumeta, jer će se time ograničiti mogućnost laviranja u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici zemlje, saopštio je danas Centar za evroatlantske studije (CEAS).

CEAS ističe da poruke o budućim planovima politike odbrane i modernizacije srpskih oružanih snaga, koje su date tokom posete zamenika predsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina nisu u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije, proklamovanom politikom vojne neutralnosti, posvećenosti evrointegracijama, regionalnoj saradnji i ispunjavanju planova predviđenih Individuanim akcionim planom partnerstva sa NATO.

Najava srpskih i ruskih zvaničnika da će ruska strana, na poziv Ministarstva odbrane, proceniti kapacitete i potrebe Srbije za modernizacijom naoružanja kao i inicijalne ponude opreme i zajedničkih projekata, u periodu kada je EU zbog ruske agresije Krima i umešanosti u sukobe u istočnoj Ukrajini, obnovila sankcije Rusiji, ne može biti u skladu sa navodnom posvećenošću vlade evropskim integracijama niti IPAP-om, navodi se u saopštenju.

„Rogozinova ponuda o ‘Rusiji kao jakom vojnom savezniku koji bi odvratio svakog agresora’, na koju Vlada Srbije nije jasno odgovorila, u neskladu je i sa proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije, ma kako ona bila površno definisana“, ističu u CEAS.

Ta organizacija je dodala i da Hrvatska ima prava i obaveze da modernizuje svoje oružane snage, čija funkcija nije samo odbrana te države već i njenih NATO saveznika.

CEAS smatra da je poslednji trenutak da zvaničnici Srbije usklade svoju retoriku i politiku koju sprovode sa predizbornim obećanjima i obavezama koje su u međuvremenu preuzeli.

Foto Tanjug, video/screenshot

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh