Gradovi

Čeka se da Radončić bude prebačen u Tužilaštvo

SARAJEVO – Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji je juče uhapšen, još se nalazi na ispitivanju u prostorijama Agencije za istragu i zaštitu (SIPA), a nakon toga će biti predat Tužilaštvu BiH.

Radončić je uhapšen u Hadžićima a krivično delo koej mu se stavlja na teret je ometanje rada pravosuđa.

Iz Tužilaštva su ranije saopštili da imaju dovoljno dokaza da potkrepe svoje sumnje.

Ispred zgrade Suda, javila je regionalna TV N1 je veliki broj novinara i fotoreportera koji čekaju prebacivanje Radončića u Tužilaštvo, gde će se prema njemu postupati kao prema osumnjičenom.

Radončić je uhapšen u okviru Akcije Lutka 2 zbog pritiska na svedoke u slučaju procesa koji se na Kosovu provodi protiv Nasera Keljmendija.

Naime, u svom iskazu svedok Azra Sarić, koja je bila u vezi sa ubijenim Ramizom Delalićem, kazala je da je na nju vršen pritisak da u svom svedočenju protiv Nasera Keljmendija u slučaju ubistva Ramiza Delalića ne spominje Fahrudina Radončića.

U okviru iste akcije uhapšeni su kadrovi SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman koji se nalaze u jednomjesečnom pritvoru.

Inače, Keljmendi je bio na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje. U akciji Lutka sprovedenoj u BiH ranije bilo je planirano njegovo hapšenje, ali je on preko Crne Gore pobegao na Kosovo gde je uhapšen i sada je u zatvoru.

Sarajevski Dnevni avaz, nekada u vlasništvu Radončića, piše danas da se poslednji čin „crnog scenarija tihog državnog udara, koji se već neko vreme priprema u Bosni i Hercegovini, odvio se juče pred očima javnosti u BiH.

List piše da hapšenje Radončića i udar na dnevni avaz, koji je on utemeljio i koji je simbol njegovog ličnog uspeha i snage, iako već duže vreme kao politički funkcioner nije vlasnik kompanije niti izdavač Avaza, očito su, piše list, pokušaj da se zloupotrebom pravosuđa onemogući funkcioniranje koalicije SDA-SBB.

Avaz tvrdi da upravo u destabilizaciji te koalicije, koja je na temelju Reformske agende uspostavila funkcionalniju vlast, krije se motiv isplaniranog tihog državnog udara, odnosno korišćenje državnog aparata da se „skroji ili razloži koalicija koja će vladati po meri onih koji su režirali scenarijo“.

„Niz poslednjih događaja potvrđuje stav da su istraga i hapšenje Radončića te zastrašivanje Avaza deo tog udara“, navodi list.

List podseća na, kako navodi, burni protekli vikend unutar Stranke demokratske akcija koja je ušla u novi unutrašnji klinč zbog fotelja u „BH Telecomu“.

„Žučno se boreći da njegovi ljudi, umesto kadrova SBB-a, budu postavljeni za izvršne direktore u ovoj firmi, Asim Sarajlić, potpredsednik SDA, otkazao je poslušnost predsedniku SDA Bakiru Izetbegoviću“, podseća list i dodaje da je on to obrzložio tvrdnjom da će „Radončić ionako biti uhapšen (!?)“, pa mu stoga nema potrebe davati bilo kakve pozicije“.

Takav Sarajlićev potez, smatra list, derogiran je telefonskom sednicom vlade u nedelju, kada su, ipak, imenovani usaglašeni kadrovi, što je očito dodatno razbesnelo klan kojem Sarajlić pripada te pokazalo da određene političke strukture unapred znaju ko će biti uhapšen. A ako znaju, sigurno da na to imaju i uticaja, konstatuje Avaz.

List ukazuje i da je osuđeni okoreli kriminalac Zijad Turković, mafijaš i ubica, poslao je pre nekoliko dana pismo u kojem najavljuje ovakav scenarij, preteći Radončiću hapšenjem, što je objavljeno i u medijima.

„Apsolutno je šokantno i pokazuje svu bezobzirnost montaže činjenica da mafijaš u zatvoru, sada se pokazalo, pouzdano i unapred zna šta Tužilaštvo BiH sprema“, navodi list i pita kako mafijaš u ztvoru zna šta radi Tužilaštvo

Još nekoliko dana ranije, u sličnoj akciji, uhapšeni su kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić te Bilsena Šahman, ugledna članica ove stranke. Uhapšeni su baš na dan kada je Dautbašić zvanično potvrđen za kandidata.

Inače, nakon hapšenja, piše list, građani BiH su reagovali na Fejsbuku kreiranjem grupe pod nazivom „Podrška Fahrudinu Radončiću“ koje je, kako se navodi, samo za nekoliko sati postojanja prikupila je više od hiljadu članova, a broj raste iz sata u sat.

Foto Tanjug, video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh