Novosti online

Централна банка Мађарске гомила оружје и муницију

БУДИМПЕШТА – Национална банка Мађарске је, како јавља њујоршка агенција „Блумберг”, купила 200.000 комада муниције и 112 пиштоља за фирму чије услуге обезбеђења користи, према документима постављеним на интернет страници за јавне набавке. Централна банка Мађарске, која је већ суочена са озбиљним критикама због трошења средстава на куповину некретнина и уметничких дела, сада је предузела кораке за јачање свог обезбеђења, наводећи као разлог европску мигрантску кризу и потенцијалну претњу од бомбашких напада, пише „Блумберг”.

„Додатна заштита је потребна због пораста међународних безбедносних ризика, укључујући бомбашке и терористичке претње, као и миграција”, написао је гувернер централне банке Ђерђ Матолчи у одговору једном адвокату који је поставио питање везано за поменуту набавку.

Безбедносне мере су поново довеле централну банку Мађарске у центар пажње јавности, након што је, под руководством Матолчија, издвојила 200 милијарди форинти (718 милиона долара) за оснивање фондација које ће подржати учење економије. Додатних 108 милиона долара, које је банка потрошила на куповину уметничких дела, међу којима је и слика Тицијана, привукло је критику опозиционих партија, као и низ улагања у канцеларије банке и виле, наводи њујоршка агенција.

Матолчи, као близак сарадник премијера Виктора Орбана, тврди да централна банка има право да троши свој профит, који је у последњих неколико година узлетео пошто је слабија форинта повећала вредност девизних резерви.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh