Gradovi

Ćeranić: Rat za kalifat će se voditi u BiH

BANJALUKA – Rat za kalifat, državu uređenu po principima šerijata, vehabijski pokret neće više voditi u Siriji i Iraku, već će čekati pogodan momenat da za tu ideju ratuje na teritoriji BiH, a do tada će nastojati da ideološkom indoktrinacijom stekne što više sledbenika, tvrdi stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.

Ćeranić ističe da je interpretacija islama iz šestog veka, ona koju su njegovali „učenjaci iz prve generacije muslimana“, jedina merodavna za pristalice ovog, koliko verskog, toliko i političkog pravca.

Ujedno, kaže on, pristalice pokreta, koji se progresivno razvija u nizu zemalja, ispoljavaju netolerantnost, često i agresivnost prema oponentima, potpuno uvereni da je njihovo viđenje islamskog prava jedino ispravno.

„BiH je jedna od zemalja u kojima je ova radikalna ideologija pronašla plodno tlo. Njeni barjaktari bili su ratnici odreda `El mudžahedin`, pristigli u BiH iz više arapskih zemalja. `El mudžahedin` je poznat po zločinu – ritualnom odsecanju glava srpskim vojnicima zarobljenim na Vozući kod Zavidovića. Drugi znak raspoznavanja bila je interpretacija islama strana bosanskim muslimanima, ali podržana od Alije Izetbegovića koji je `nove muslimane`, kako ih je nazivao, nudio domicilnom stanovništvu kao uzor u veri“, naveo je Ćeranić u tekstu za „Fond strateške kulture“, preneo je RTRS.

On je dodao da su po okončanju rata, a shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu, strani ratnici bili obavezni da napuste BiH, ali su, zahvaljujući političkoj podršci i sklopljenim brakovima na osnovu kojih su stekli državljanstvo, ostali da žive u izolovanim enklavama, zajednicama u kojima su praktikovali svoj način života.

„Nastavili su širiti vehabizam, koji je, zbog filozofije o stvaranju države zasnovane na šerijatu, u višenacionalnoj i višekonfesionalnoj zemlji kakva je BiH – veoma opasan. Vehabije danas ne možemo posmatrati kroz izdvojene enklave u kojima su, kako se verovalo, odvojeni od sveta. Njihovi verski autoriteti stekli su obrazovanje i odbranili doktorate na prestižnim islamskim univerzitetima u Džedi i Rijadu. S obzirom na to da je reč o mlađim ljudima, koji za širenje vere koriste društvene mreže i internet uopšte, ali i verska predavanja, interpretacija islama koju nude mladima je postala bliža od načina na koji ih veri uče imami i muftije, službenici Islamske zajednice“, ističe Ćeranić.

Prema njegovim riječima, oni su uspeli stvoriti organizaciju paralelnu Islamskoj zajednici u BiH, a u nizu džemata /verske zajednice/ i mesdžida /objekti bez minareta u kojima se obavlja verski obred i ljudi podučavaju veri/ okupljaju sve više sledbenika.

On je naveo da se pristalice vehabijskog pokreta u BiH ne odnose isto prema Islamskoj zajednici u BiH.

„Inicijativu koju je pokrenuo poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović u pogledu ukidanja paralelnih mesdžida i džemata, različito tumače. Linija koju predvode Dževad Gološ iz Mostara, Zijad Ljakić iz Zavidovića i Adnan Mrkonjić iz Zenice, oštro se protivi nameri reisa Kavazovića da zabrani rad ilegalnim džematima, koji su uglavnom registrovani kao nevladine organizacije“, naveo je Ćeranić.

Prema njegovim rečima, uprkos jasnim odredbama Zakona o slobodi vere i pravnom položaju crkava i verskih zajednica u BiH, ilegalni džemati su delovali neometano za vreme mandata prethodnog poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića.

Prema zakonu, bez saglasnosti Islamske zajednice nijedan mesdžid ne može biti osnovan, ističe i dodaje da su stoga oni i registrovani kao nevladine organizacije. „Cerić je danas, uz Muamera Zukorlića, glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, najglasniji oponent Kavazoviću. Protivljenje politici Kavazovića oni su pokazali i prilikom inicijative o ukidanju vehabijskih džemata i mesdžida“, istakao je Ćeranić.

On je dodao da sa vehabijskim liderima u ime Islamske zajednice u BiH pregovaraju imami i muftije, a nakon isteka roka koji je Kavazović javno saopštio, 1. marta, onima koji se ne povinuju zabrani ilegalnog verskog rada, baviće se institucije BiH.

„Preostalo je još nepun mesec dana da vidimo kakvo će reagovanje kod vehabijskih ideologa izazvati očekivana akcija nadležnih institucija BiH“, naveo je Ćeranić.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh