Gradovi

Cerar: EU potrebno zajedničko rešenje za izbegličku krizu

BRDO KOD KRANJA – Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas da je Evropskoj uniji potrebno zajedničko rešenje za izbegličku krizu u narednim nedeljama kako bi se izbegli eventualni konflikti između država.

„Nemamo vremena do proleća da nađemo rešenje, porebno nam je rešenje u narednih nekoliko nedelja… ukoliko to ne uradimo možemo da očekujemo konflikte među državama“, rekao je Cerar na konferenciji za novinare koju je održao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, preneo je Rojters.

„Situacija ( izbeglička) je u potpunosti van kontrole i nema nikakve veze sa humanošću, intergracijom i pomoći“, dodao je Cerar.

Orban je ranije danas tokom posete Sloveniji izjavio da treba podići ogradu na makedonskoj i bugarskoj granici sa Grčkom da bi se smanjio priliv izbeglica u Evropu.

„Ukoliko ne možemo da obezbedimo spoljnje granice (EU) bez obzira na to koliko to košta i koliko je zahtevno, sami ćemo uništiti šengenski režim“, izjavio je Orban.

Ministri unutrašnjih poslova EU razgovaraće u ponedeljak u Amsterdamu o opcijama za produžavanje privremenih pograničnih kontrola u Šengen zoni kako bi se kontrolisao priliv migranata, najavila je ranije danas portparolka Evropske komisije.

„Još nismo pokrenuli taj mehanizam… (ali) takva mogućnost postoji i Komisija je spremna da je iskoristi ako treba“, rekla je portparolka, govoreći o eventualnom produženju kontrola na dve godine.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh