Gradovi

Cerar kaže da EU podržava njegovu inicijativu

LJUBLJANA – Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da je u EU pozitivno primljena njegova inicijativa o uspostavi „druge linije zaštite“ od talasa migranata, koja se odnosi na slanje opreme i policijskih snaga na granicu Makedonije i Grčke, i da je s tim u vezi dobio i pismo predsednika Europske komisije Žan-KLod Junkera.

Cerar je pred poslanicima parlamenta kazao da je njegovu inicijativu svojim pismom podržao i Junker, dodavši da se „javna i tajna diplomatija“ oko te inicijative nastavljaju.

Prema sadržaju pisma, čije je poruke prenela Cerarova kancelarija, Junker je potvrdio da su slovenačka iskustva u regulisanju migrantskog toka zanimljiva i da države na migrantskoj ruti u načelu smeju da odbiju ulazak izbeglica i migranata koji u njima ne zatraže azil, ali je upozorio da po pravilima EU angažovanje Fronteksa u Makedoniji nije moguće jer ta služba štiti spoljne granice EU-a.

Uz ostalo, Junker je u pismu Ceraru naveo kako „politika propuštanja izbeglica kroz državu, a bez obaveštavanja susedne države, nije prihvatljiva“.

Cerar je rekao da su njegovu inicijativu dosad podržale članice Višegradske grupe, Hrvatska, Srbija i BiH, a traženje podrške se nastavlja, prenosi Hina.

Na kritike opozicionih poslanika desnice kako njegova vlada mora promeniti zakon o međunarodnoj pomoći i smanjiti pravo na spajanje porodica azilanata, jer bi to Sloveniju moglo pretvoriti u „migrantski džep“, Cerar je odgovorio da takva ograničenja već postoje i da se Slovenija mora pridržavati osnovnih konvencija i pravila EU koja regulišu pravo na azil, ali je u načelu dopustio mogućnost zaoštravanja politike azila.

Što se tiče mogućnosti da Slovenija zbrine jedan broj migranata na duže vreme, Cerar je rekao da ni onima koji bi zatražili azil u Sloveniji ne bi bilo garantovano da će ga dobiti nego bi samo ušli u postupak, prenosi Hina.

Vodićemo računa o našim nacionalnim interesima, obećao je Cerar.

Ukoliko Austrija uvede nove i strože mere za prijem migranata, odmah će na isti način reagovati i Slovenija, istakao je on.

Bojazan od mogućeg „masovnog priliva“ migranata sa severa kojima azil neće dati ni Nemačka ni Austrija, u Sloveniji se, kako navode tamošnji mediji, pojačala nakon što je krajem nedelje austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc za list „Osterajh“ izjavio da je teret izbeglica potrebno pravednije razdeliti.

Kurc je dodao da „nije održivo“ stanje u kojem je Austrija u aktualnom izbegličkom talasu primila 80.000 molbi za azil, dok ih je u Sloveniji azil zatražilo manje od 1.000, odnosno, po podacima slovenačke policije, oko 160.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh