Gradovi

Cerar za jaču kontrolu makedonsko-grčke granice

LJUBLJANA – Jača kontrola izbegličkog talasa na granicama Makedonije i Grčke suzbila bi dodatne nezakonite migracije, ali i potencijalne konflikte među državama u regionu, izjavio je danas u Ljubljani premijer Slovenije Miro Cerar.

Cerar je, na konferenciji za novinare, rekao da je potrebno uspostaviti kontrolu spoljne granice EU, odnosno kontrolu grčko-turske, ali i makedonsko-grčke granice, i predložio da cela EU u tom smislu pomogne makedonskoj vladi.

On je u pismu čelnicima država članica EU izložio predlog za rešenje izbegličke krize i smanjivanje nekontrolisanog priliva miliona izbeglica u Evropu koji se očekuje na proleće.

„Pozivam kolege iz drugih članica EU da nađemo zajedničko evropsko rešenje za izbegličku i migrantsku krizu, ali ne samo verbalno rešenje jer pred Evropom čekaju milioni migranata“, istakao je Cerar, prenela je Hina.

Restrikcije koje uvedu Nemačka i Austrija uvešće i Slovenija na granici s Hrvatskom, kazao je Cerar, upozorivši da bi to moglo da izazove negativan efekat i na bezbednost na Balkanu „koja je još uvek krhka“.

Zato je zajedničkim evropskim naporima potrebno zaustaviti dolazak migranata na makedonsko-grčkoj granici, naveo je Cerar.

Tu je zamisao Cerar prošle nedelje u Berlinu izneo u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Cerar je kazao Slovenija ne misli da postane „džep“ za migrante, odnosno „hot spot“ u slučaju da se granice država poput Austrije zatvore.

Makedonija je nedavno počela da gradi žičanu ogradu na granici prema Grčkoj, a isto je pre mesec i po učinila i Slovenija koja je na južnoj granici prema Hrvatskoj podigla već 155 kilometara ograde sa žilet-žicom.

Dodao je da su već preduzeti koraci da bi se negativni efekti bodljikave žice smanjili – da se na pojedinim mestima na ogradi postavljaju otvori, odnosno vrata, kako bi vlasnici zemlje mogli obrađivati svoja polja na drugoj strani granice.

Foto Tanjug, D. Stanković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh