• Gradovi

  Cerar: Žica prema Hrvatskoj ostaje iz nekoliko razloga

  LJUBLJANA – Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da se postavljanje žičane ograde prema Hrvatskoj radi zbog još prevelikog priliva izbeglica balkanskom rutom, premalo hrvatske kooperativnosti da se dnevni prilivi smanje, ali i zbog opasnosti novog, daleko većeg talasa izbeglica do kojeg može doći u proleće iduće godine.

  „Još nam dnevno dolazi 3.000 do 5.000 izbeglica, a to su ogromne brojke. No, na granici Evrope čekaju još milioni novih koji žele u Evropu i to nije nikakav blef nego realna procena“, rekao je Cerar u razgovoru za Slovenčki nacionalni radio servis.

  On se, povodom ove procene, pozvao na neke ocene obaveštajnih službi, ali i razgovor sa turskim predsednikom vlade sa kojim se sreo u Briselu pred nedavni samit Evropske unije, na kojem se razgovaralo i o izbegličkoj krizi.

  Prema Cerarovim rečima, balkanskom rutom prema Evropi na proleće bi mogli krenuti milioni izbeglica iz kampova u Turskoj, prenela je Hina.

  Ne radi se samo o izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja poput Sirije, Afganistana i Iraka, nego i iz Afrike odakle dolaze ekonomski migranti, a ne izbeglice, upozorio je Cerar.

  U turskim izbegličkim centrima sve više ljudi iz severne Afrike, posebno iz Maroka i Alžira, a veliki broj Afrikanaca želi da dođe u Evropu, bežeći ne samo od diktatorskih režima nego i od gladi i siromaštva koje izazivaju klimatske promene, rekao je Cerar, dodavši da se radi o sasvim novom tipu migranata u odnosu na one koji dolaze sada.

  Zato su tehničke prepreke i žičana ograda prema Hrvatskoj i dalje potrebni, sve dok se ta opasnost ne otkloni, rekao je Cerar i dodao da treba videti kako će funkcionisati dogovori između Evropske unije i Turske o smanjivanju izbegličkog pritiska boljom kontrolom spoljne granice EU.

  Ako Evropska unija ne zaustavi takav veliki talas, Hrvatska bi takve migrante preko slovenačke granice opet mogla slati nekontrolisano, disperzirano i bez dogovora s Ljubljanom, pa bi u Sloveniji mogle ostati desetine hiljada izbeglica, što bi izazvalo humanitarnu katastrofu, rekao je slovenački premijer.

  Prema njegovim tvrdnjama, Hrvatska je to već činila u prvom izbegličkom talasu.

  „Migranti su išli preko njiva i polja, ulazili u seoska dvorišta i svašta se moglo dogoditi da tamo nije bilo naše policije“, rekao je Cerar.

  Takva bi se praksa Hrvatske, rekao je Cerar, mogla ponoviti, a rizik da Hrvatska desetine hiljada izbeglica šalje preko granice nije otklonjen jer ona u izbegličkoj krizi ne sarađuje sa Slovenijom u dovoljnoj meri kako bi se izbeglički talas prema EU smanjio i prestao.

  Reagujući na tvrdnje lokalnih zajednica u Istri i slovenačkom primorju da ograda tamo nije potrebna jer tamo izbeglice do sada nisu dolazile, Cerar je rekao da oni ne raspolažu svim informacijama poput njega i da postoje ocene kako bi Hrvatska mogla veliki broj izbeglica usmeravati u Sloveniju i Italiju kopnom i morem preko Dalmacije i Istre.

  Ako bi Hrvatska ponovila praksu da šalje izbeglice mimo pristanka Slovenije, onda bi se u takvom scenariju moglo dogoditi da na slovenaču obalu u roku od nedleju dana stigne skoro 100.000 izbeglica, rekao je Cerar, dodavši kako se radi o realnim ocenama, te da zato još nije došlo vreme da se žičana ograda ukloni iako on želi da do toga dođe što pre.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com