Gradovi

Češka: Samit V4 nije u suprotnosti sa politikom Berlina

PRAG – Češka je danas odbacila navode da je predstojeći samit Višegradske četvorke, na kojem će se razgovarati o boljoj zaštiti granica duž balkanske rute, u suprotnosti sa izbegličkom politikom nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako je šef češke diplomatije Lubomir Zoaralek rekao na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Češka teži evropskom rešenju.

Zvanični upit nemačkog ambasadora o ciljevima samita u ponedeljak u Pragu, Zoaralek ne doživljava kao primedbu Berlina.

Češki državni sekretar za evropske poslove Tomaš Prouza rekao je da će zemlje Višegradske četvorke i dalje podržavati tesnu saradnju Angele Merkel sa Turskom, prenose češki mediji.

„Mi smo u stalnom i bliskom kontaktu sa nemačkom vladom“, rekao je on.

Istovremeno, kako je dodao, zemlje Višegradske grupe žele da osnaže pomoć za Grčku, Makedoniju i Bugarsku koje bi pri povećanom prilivu izbeglica mogle da se nađu pod još većim pritiskom.

Ranije danas je slovački premijer Robert Fico izjavio da se Nemačka usprotivila planovima istočnoevropskih lidera da pomognu Makedoniji i Bugarskoj da zatvore granicu sa Grčkom, koja je glavna tačka ulaska u EU za mnoge migrante.

„Primili smo demarš (u kome stoji) kako se mi usuđujemo kao V4, Bugarska i Makedonija da razgovaramo o zaštiti spoljnih granica. Nemačka je uputila protestnu notu kod našeg zamenika ministra spoljnih poslova zbog ovog samita, ističući da moramo da nađemo drugi način“, dodao je Fico.

Višegradska grupa, koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, namerava da pomogne Makedoniji da zatvori granicu sa Grčkom, kako bi na taj način takozvana balkanska ruta postala nedostupna za izbeglice, o čemu će se razgovarati na samitu V4 u ponedeljak u Pragu, preneo je danas „Špigl onlajn“.

Foto Tanjug, T. Valič

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh