• Novosti online

  Češki milijarder Andrej Babiš ponovo mandatar za sastavljanje Vlade

  Češki milijarder Andrej Babiš, čija je populistička stranka „ANO“ (Da!) pobedila na izborima oktobra prošle godine, danas je ponovo odlukom predsednika Miloša Zemana postao mandatar za sastavljanje Vlade, ovog puta u pokušaju sa socijal-demokratskom ČSSD, koalicijom koje su neformalno podržali komunisti. „Želim vam vladu koja će ovog puta dobiti poverenje Predstavničkog doma Skupštine“, rekao je šef države, takodje bivši član Komunističke partije, poznat po proruskim i prokineskim stavovima.

  Samo dan ranije, hiljade Čeha protestovale su širom zemlje protiv Babiša (63) i podrške koju mu prećutno daje komunistička KSČM, nostalgična za režimom nestalim 1989. godine, koja je do bila daleko od vlasti.

  KSČM je obećala podršku Babišu, u zamenu za direktorska mesta u velikim državnim preduzećima i uključivanje nekih svojih zahteva u njegov program.

  Ta stranka se otvoreno protivi povećanju broja čeških vojnika u misijama EU i NATO u inostranstvu, posebno u baltičkim zemljama.

  Formiranje uz podršku komunista „odražava prezir prema svima koji su, za razliku od Andreja Babiša, demonstrirali 1989. godine (protiv tadašnje komunističke vlasti pod dominacijom SSSR-a) u nadi da će komuniste ukloniti s vlasti jednom za svagda“, izjavio je za AFP poslanica desničarske ODS, Miroslava Nemcova, predsedavajuća Donjeg doma Parlamenta 2010-2013. godine.

  Po bogatstvu, Babiš je drugi u Čaškoj, kao osnivač agro-prehrambenog giganta „Agrofert“ i vlasnik dva velika dnevnika. Njegov pokret ANO ima 78 od 200 mesta Donjem domu Parlamenta, dok ČSSD ima 15 mesta, kao i KSČM.

  Prva Babišova vlada koju su činili kadrovi njegove ANO i stručnjaci, nije januara ove godine uspela da dobije poverenje Parlamenta, ali je i dalje na dužnosti, sve do imenovanja nove.

  Babiš planira da svoju novu vladu predstavi u roku od dve nedelje i da sredinom jula zatraži poverenje Parlamenta.

  Kritičari ga optužuju za prevaru i za navodnu saradnju sa komunističkom policijom StB pre 1989. godine, što Babiš poriče.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com