Novosti online

Четири реке и даље прете

Нови Пазар – У Новом Пазару цео дан пада киша, а на Голији и Рогозни снег. Реке Рашка, Јошаница, Трнавска и Дежевска река примириле су се и повукле у корита, али и даље прете. У насељима Мур, Ћеремиџиница, Јакља, Шутеновац, Селаковац, Јерка и Постење мештани у близини река, које су се претходних дана изливале, настоје да отклоне или макар умање штету. Двадесетак Новопазараца борави у хотелима јер немају где да се врате. Црвени крст је угроженима делио пакете хране и хигијенских средстава. Помоћ је стигла и од турске развојне агенције ТИКА. Власници поплављених кућа настоје да сушилицама осуше мокре зидове и покућство.

Река Рашка је на изворишту у Сопоћанима, због обилних падавина на Пештери замућена, па градски филтер не може да преради довољно воде за потребе града. Зато виши делови Новог Пазара немају воду за пиће па су тамо распоређене цистерне с водом. Од Републичког штаба за ванредне ситуације стигле су нове количине врећа за песак. Пунили су их заједно војска, жандармерија, ватрогасци и добровољци. Додатно се ојачавају обале река, јер мутно небо прети новом кишом.

На чишћењу река и ојачавању насипа ангажована је комплетна механизација градских комуналних и неких приватних предузећа. Од Републичког штаба стигло је 11 тона горива.

Комисије за процену штете обилазе терен. Још је рано за процену колику је штету нанела поплава, јер до неких села не може да се стигне.

Преко Телевизије Нови Пазар грађани су упозорени да су се појавили лажни чланови комисија, који наводно пописују штету, а од грађана узимају личне податке, бројеве личних докумената и матичне бројеве.

Председник Комисије за процену штете на објектима Нермин Богућанин упозорава на могућност да се несрећа људи злоупотребљава да би се од грађана прикупили потписи потребни за предају изборних листа.

Ђетиња опет преплавила Турицу

Ужице – Иако се током седмице мало примирила, река Ђетиња опет је надошла услед непрекидних киша у ужичком крају. На њеном удару поново се нашло насеље Турица, узводно од Ужица. Корито Ђетиње у том делу се знатно проширило и под водом су ливаде у равници око реке и окућнице с понеким пластеником.

Водостај је повишен и на оближњој градској плажи и кроз центар Ужица, где је набујала река прекрила шеталиште уз обалу и прети да се излије уколико киша потраје. Подсећамо да је приликом недавних поплава у сливу Западне Мораве управо Ђетиња, тада опасно надошла од извора под Таром кроз читав свој ток, допринела озбиљним последицама по домаћинства у водоплавним пољима ужичког, пожешког и чачанског краја. Б. П.

Четрнаестогодишњак спасао шестогодишњака из набујале Топлице

Прокупље – Четрнаестогодишњи Ферман Амзић спасао је из набујале реке Топлице у Прокупљу шестогодишњег Бојана Јашаревића. Према речима мештана, дечаци су хватали дрва која су плутала због повишеног водостаја када се малишан оклизнуо и упао у хладну реку.

Пошто не уме да плива, почео је да се дави, али је у том тренутку на обали међу дечацима био и Амзић. Без размишљања је скочио за малишаном, који је сасвим потонуо, а само захваљујући великој срећи успео је да га ухвати и извуче из реке, каже један од очевидаца.

Амзић није желео много да коментарише свој храбри чин. Рекао је да се ни секунду није двоумио да ли да скочи у Топлицу и помогне дечаку.

– У том тренутку нисам ни био свестан да је река хладна и дубока и да могу и ја да се удавим. Размишљао сам само како да извучем Бојана. На срећу, успео сам – рекао је храбри четрнаестогодишњак. Танјуг

И волонтери помажу у одбрани од поплава

Прокупље – Вишедневна киша прети да река Топлица, као и прошле године, нанесе озбиљне штете ораницама, кућама и привредним објектима. Због тога се ових дана предузимају опсежне мере за заштиту од поплава.

На критичким местима, као што је насеље Драгања, артески бунари, одакле град добија воду за пиће, потом насеље Мала Губа и Липарска улица, као и велика фабрика „Леони”, ових дана се даноноћно ради на подизању одбрамбених бедема. На овом послу ангажован је велики број радника јавних предузећа, припадника Јединице за ванредне ситуације, а њима су се, што је за похвалу, прикључили и младићи и девојке волонтери, као и много мештана у близини угрожених подручја.

На овај начин заштићено је, међу првима, градско гробље, које је прошле године било покривено водом и муљем скоро до половине атара, тако да су неки гробови били потпуно уништени. Радови на подизању бедема настављени су код Мале Губе, у Драгањи и код артеских бунара. Д. Б.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh