Gradovi

CG: Završena sednica parlamenta, sutra glasanje o poverenju vladi

PODGORICA – Drugi dan skupštinske rasprave o poverenju vladi Crne Gore, danas je završen, a poslanici će raspravu nastaviti sutra, kada se očekuje i glasanje o podršci aktuelnoj vladi.

Kako prenose crnogorski mediji, Prvi deo današnje rasprave obeležilo je oštra polemika premijera Mila Đukanovića i predsednika Skupštine Ranka Krivokapića o političkoj korupciji.

Lider DPS-a Đukanović, naime, tvrdi da nije lud da bude korumpiran zbog dva glasa koja ne daju većinu, ali i poručuje da će lično on, ako se pokaže da lider SDP-a Krivokapić nema podršku većine u Skupštini, pokrenuti inicijativu za njegovu smenu.

Krivokapić, pak, smatra da su nekadašnji članovi SDP-a Vujica Lazović i Ivan Brajović predmet političke korupcije.

Oni su bili članovi SDP-a, koja je do nedavno podržavala vladu Mila Đukanovića, ali kada je Krivokapićeva stranka počela da uzmiče, oni su prešli u Đukanovićev DPS da bi zadržali svoje pozicije.

Lider DPS je rekao da nema problem ako njegova vlada na glasanju izgubi poverenje, te da će s velikim ponosom izaći iz parlamenta.

On je, međutim, najavio i da će, ako se pokaže da predsednik parlamenta nema većinu, ma kako se on zvao, pokrenuti inicijativu za njegovu smenu.

Krivokapić, pak, poručuje Đukanoviću da njega stolice ne interesuju.

„Gospodine Đukanoviću, tri puta sam išao u opoziciju! Prvi put početkom 90-ih sa Miloševićem, 2002. kad je potpisan Beogradski sporazum i sada treći put. Je li radi to neko koga interesuju stolice? Koliko ste vi u međuvremenu stolica promenili? Koliko puta ste vi otišli u opoziciju? Niste. Pri tom su se menjale države, sedeli ste na istim stolicama. U isto vreme ste sedelli sa Miloševićem i Vučićem“, istakao je Krivokapić.

Đukanović je opet ponašenje SDP-a nazvao licemernim, posebno zamerivši Krivokapiću da je ubirao sve, kako je rekao, pogodosti vladavine koalicije, te da sada ima nekokrektan odnos prema vladi i svojim predstavnicima u vladi.

„Zato sam i rekao ili pokrenite pitanje napuštanja vlade ili ću to učiniti ja“, naglasio je Đukanović.

On je Krivokapića zapitao i gde su mu bile oči svih ovih godina, ako tek sada tvrdi da su pojedini izbori bili neregularni.

Očito je, primetio je Đukanović, da je Krivokapiću oči otvorio strah od poraza.

Đukanović tvrdi da i nakon glasanja o poverenju vladi neće više biti mesta za one koji su se navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći pritom na SDP, ali i da kakav god da bude ishod glasanja, Crna Gora će ostati stabilna.

Na drugoj strani, lider SDP-a Ranko Krivokapić je ocenio da ova vlada traži podelu parlamenta.

Vlada, kako je rekao Krivokapić, traži poslušnike, a ne poslanike.

Tokom rasprave, ispred skupštine Crne Gore i danas su se okupili funkcioneri i pristalice Demokratskog fronta, koji su na video-bimu pratili raspravu.

Oni su , kao i juče, izviždali predstavinike vlasti koji su ulazili u Skupštinu, a predsednike opozicije i poslanike SDP-a pozdravili aplauzom.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević za Radio Antena M je kazao da će opozicija ostati pred Skupštinom do kraja glasanja.

„Mi još imamo potpuno nejasan stav Pozitivne Crne Gore o tome kako će glasati. Očigledno da su sinoćnje konsultacije (predstavnika Pozitivne i DPS)… poruka da DPS želi da se dogovara sa njima i danas ćemo videti da li je postignut neki dogovor“, rekao je Knežević.

Potpredsednik Vlade i DPS-a Duško Marković potvrdio je tokom rasprave da je ta stranka juče imala konsultacije sa Pozitivnom o političkoj platformi koju je ta stranka ponudila.

„Mi smo ozbiljna partija. Ovo je ozbiljan dokument, mi taj dokument analiziramo. Sinoć sam imao dodatna pojašnjenja u odnosu na neke tačke koje su bile nejasne i mi ćemo se o tom dokumentu izjasniti u Parlamentu kada mi to procenimo, a ne kad vi to hoćete“, saopštio je Marković.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh