Novosti online

ЦИА имала информације пре напада у Паризу

ВАШИНГТОН – Директор ЦИА-е Џон Бренан изјавио је да су амерички обавештајци имали информације да такозвана Исламска држава планира некакав терористички напад тек неколико дана пре масакра у Паризу у којем је погинуло 130 људи. Агенција и њени партнери били су свесни да ИД организује тајне активности пре напада, али покушаје да се он осујети зауставило је „софистицирано” кориштење енкриптоване комуникације на интернету, пренео је Н1.

„Знали смо да систем светли црвено. Знали смо да ИД покушава нешто да изведе. Али, особе које су у то биле уплетене искористиле су најновије доступне начине за комуникацију које су скривене од нас”, рекао је Бренан.

„Морамо да радимо боље. Морамо имати могућности, техничке способности, људске изворе. Верујте ми, обавештајне агенције су зауставиле небројено много напада и терористе који су пребачени из Ирака у Сирију па у Европу. Зауставили смо их и блокирали и ухапсили и притворили и испитали захваљујући врло добром обавештајном послу”, рекао је он и додао да верује да Исламска држава покушава да организује напад и пронађе мету у САД.

„Очекујем да ће покушати да поставе људе, средства или штагод друго им је потребно да изведу или подстакну људе да изведу те нападе, јасно. Зато верујем да су њихови покушаји неизбежни. Не мислим да је и њихов успех нужно неизбежан”, рекао је шеф ЦИА. Он је такође је открио да редовно чује с директором руске Савезне сигурносне службе (ФСБ) Александром Бортниковим и да ЦИА директно контактира с ФСБ-ом. Главна тема њихових разговора је обавештавање руског председника Владимира Путина о потенцијалним сукобима америчког и руског ваздухопловства у Сирији.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh