Gradovi

Cipras brani plan penzione reforme, eskalacija protesta

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras stao je danas u odbranu nepopularnog plana za reformu penzionog sistema, uz obećanje da će izbeći nove rezove, dok se protesti protiv mera koje od Grčke zahtevaju kreditori šire zemljom.

Cipras je na specijalnoj sednici parlamenta rekao da se penzioni sistem Grčke suočava sa kolapsom ukoliko brza korektivna akcija ne bude preduzeta, preneo je AP.

On je istakao da reformom neće biti novih smanjenja osnovice penzija, koje su u više navrata rezane od početka finansijske krize u Grčkoj.

Međunarodni kreditori, čiji su zajmovi održavali Grčku od sredine 2010, zahtevaju od ove države sveobuhvatnu reformu penzionog sistema.

Predložene promene vodiće do velikih povećanja doprinosa za socijalno osiguranje, što će najviše pogoditi samostalne delatnosti i poljoprivrednike, koji kažu da će više od tri četvrtine njihovih prihoda odlaziti na penzione fondove i poreze.

Konzervativni opozicioni lider Kirijakos Micotakis optužio je vladu da „žrtvuje buduće generacije radi popularnosti danas“ i upozorio parlament da će mere dovesti do izbegavanja poreza i neplaćanja doprinosa za socijalno osiguranje.

Sindikati koji predstavljaju grupe različitih profesija – advokate, lekare, policiju i ribare – protestuju protiv reformi, dok su poljoprivrednici sa više hiljada traktora blokirali autoputeve širom Grčke.

Zaposleni u grčkim državnim bolnicama nakratko su se sukobili danas sa policijom ispred ministarstva finansija u Atini, a hiljade radnika učestvovalo je u dva mirna marša večeras do zgrade parlamenta, u organizaciji sindikata državnih činovnika i jedne komunističke organizacije.

Poljoprivredna udruženja u centralnoj Grčkoj glasala su za intenziviranje štrajka uz svakodnevnu blokadu autoputeva i luka po četiri sata, a udruženja u južnoj i severnoj Grčkoj razmišljaju o sličnoj akciji.

Uzgajivači cveća zaustavili su saobraćaj na jednoj naplatnoj rampi severno od Atine, a inženjeri u Solunu su upotrebili gipsane ploče da blokiraju ulaz u zgradu jednog penzionog fonda.

AP Photo/Petros Giannakouris

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh