Gradovi

Cipras: Grčka ne može da zaustavi migrante koji žele na sever

ATINA – Grčka ne može da zaustavi migrante koji žele da idu na sever Evrope, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, oštro kritikujući zemlje Balkana zbog zatvaranja svojih granica.

„Kako možemo da zaustavimo ljude ako žele da idu dalje?, zapitao je Cipras u intervjuu za najtiražniji nemački dnevnik „Bild“.

„Mi ne možemo da zatvorimo ljude, to ne bi bilo u skladu sa međunarodnim sporazumima. Možemo samo da pomognemo da spasimo te ljude na moru, da ih snabdemo i registrujemo. Onda oni svi žele da nastave dalje. Zbog toga je proces relokacije jedino rešenje“, objasnio je grčki premijer.

Ti ljudi su, kako je naveo, bombardovani u svojim domovima, rizikovali živote da pobegnu i stignu do Grčke koja se smatra kapijom Evrope, preneo je Rojters.

„Ali ‘Meka’ za izbeglice leži na severu“, naglasio je Cipras.

Dok je Grčka ispunila „više od 100 odsto svojih obaveza, druge zemlje nisu ispunile ni 10 odsto, a vole da nas kritikuju“, rekao je grčki premijer.

„Ono što su neke zemlje dogovorile i odlučile protivno je svim pravilima, protiv celine Evrope i to smatramo neprijateljskim činom“, rekao je Cipras, koji smatra da te zemlje „uništavaju Evropu“.

U Grčkoj se, prema njegovim rečima, trenutno nalazi 30.000 izbeglica.

Dok Grčka može da zaštiti svoje kopnene granice, ne može da uradi isto i za svoju 10.000 kilometara dugu granicu na svojoj obali, naveo je on.

Cipras je rekao da će oni koji sada postavljaju bodljikavu žicu, proteruju izbeglice silom i pretvaraju svoje zemlje u tvrđave, na kraju biti izolovani.

„Mi smo pak u savezu sa zemljama koje pokazuju solidarnost. A to su zemlje sa kojima smo imali veoma velike problem tokom finansijske krize“, rekao je Cipras, aludirajući na Nemačku.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh