Gradovi

Cipras: Neophodna zajednički odgovor na izbegličku krizu

ATINA – Situacija oko izbegličke krize je teška i zahteva saradnju na evropskom nivou da bi se rešio uzrok problema, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Cipras je, na sastanku sa holandskim ministrom spoljnih poslova Bertom Kundersom, istakao da je neophodan zajednički odgovor na izbegličku krizu i da je potrebno rešiti uzroke koji su doveli do krize, kao što je rat u Siriji.

Cilj je da se priliv izbeglica svede na najmanju meru i da se razbiju grupe krijumčara, kazao je Cipras, prenela je grčka agencija ANA.

Kunders je naveo da se Holandija, kao predsedavajuća EU, zalaže za konsultacije na evropskom nivou o rešavanju izbegličke krize.

Holandski ministar je u Atinu doputovao posle posete Skoplju, gde je pozvao članice EU da ne zatvaraju granice za migrante, rekavši da je važnije da postoji „efikasna granična kontrola“.

Kunders je kazao da će Holandija nastaviti da razgovara sa Austrijom, Makedonijom i Grčkom kako bi se našlo efikasno rešenje za migrante i izbegle unilateralne mere, prenosi AP.

Prema njegovom mišljenju, još je moguće izbeći domino efekat i sprečiti da situacija izmakne kontroli.

Kunders je ukazao da je potrebno da članice EU posebno brinu o ranjivim grupama migranta poput žena i dece.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh