• Gradovi

  Cipras ponovo ubedljivo izabran za lidera Sirize

  ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras ponovo je danas izabran za lidera levičarske Sirize, osvojivši 93,54 odsto glasova 2.700 elektora na partijskom kongresu, saopštila je ta partija.

  Cipras je na prethodnom kongresu 2013. godine osvojio 74 odsto glasova, što ukazuje da mu je popularnost u stranci porasla, uprkos kritikama da je napustio radikalno levičarske principe Sirize kada je potpisao paket mera štednje u zamenju za pomoć EU, u iznosu od više milijardi evra.

  Cipras sada pokušava da ubedi kreditore da mu odobre novu rundu zajmova do kraja godine, prenosi AFP.

  On je u subotu izjavio da njegova vlada namerava da brzo završi drugu reviziju aranžmana sa kreditorima koja počinje u utorak.

  „Nameravamo da odmah završimo drugu reviziju“, rekao je Cipras.

  Grčka želi da završi drugu reviziju do kraja godine posle čega bi, kako očekuje, počeli razgovori o smanjenju ogromnog tereta duga koji pritiska zemlju.

  Pitanje duga je podelilo međunarodne kreditore. Nemačka, u kojoj će iduće godine biti održani izbori, smatra da je ublažavanje tereta duga nepotrebno, ali MMF traži da se taj problem reši.

  Cipras je rekao da Grčka ispunjava obećanja i traži da i kreditori učine to isto

  „Taktika odugovlačenja i odugovlačenja je neprihvatljiva“, rekao je on članovima stranke.

  Grčka traži da se ono što je dogovoreno odmah primeni, dodao je Cipras, aludirajući na sporazum koji je u maju postignut sa ministrima finansija evrozone o postepenom ublažavanju tereta grčkog duga do 2018. godine.

  AP Photo/Petros Giannakouris

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com