Gradovi

Cipras prihvata učešće MMF-a u paketu pomoći

DAVOS – Grčki premijer Aleksis Cipras je danas na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu apelovao na Evropu da pokaže više solidarnosti, kao i da izradi koordinisanu strategiju privrednog rasta.

Cipras je, kako prenosi britanski Gardijan, rekao da je Grčka u proteklim godinama preduzela velike napore za reformisanje sopstvene privrede i da je prošla kroz neviđenu krizu.

„Izgubili smo 25 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda a nezaposlenost se vinula u nebeske visine“, naveo je on na panelu u Davosu, na kom takođe učestvuje i nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

„Grčkoj su potrebne značajne strukturne reforme. Svi moramo shvatiti da odmah pored uravnoteženog budžeta, moramo imati i privredni rast“, kazao je Cipras, i dodao da se zvanična Atina mora izboriti sa korupcijom, i raditi na podsticanju investicija.

Grčki premijer je izjavio i da zvanična Atina prihvata insistiranje evropskih partnera da Međunarodni monetarni fond (MMF) uzme učesća u nadzoru paketa pomoći dodeljenog Atini.

„Vodili smo duge razgovore, čuli smo različite stavove. Pojedini partneri su tražili da MMF bude uključen, a mi smo se saglasili radi postizanja sporazuma. Sada radimo sve što je u našoj moći da implementiramo ovaj sporazum“, naglasio je Cipras.

Šojble je, sa druge strane, rekao da su nemački i drugi parlamenti evropskih zemalja pristali da pomognu Atini, pod uslovom da MMF ostane uključen u program.

Cipras je, takođe, pozvao Evropu da pokaže više solidarnosti, da izradi koordinisanu strategiju rasta, i da pomogne u smanjenju nejednakosti između članica na severu i jugu.

Laurent Gillieron/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh