Gradovi

Cipras: Reforma penzionog sistema uprkos protivljenjima

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je, na mitingu povodom godinu dana od dolaska na čelo vlade, da će izvršiti reformu penzionog sistem uprkos žestokim protivljenjima.

„Reforma penzionog sistema se mora sprovesti, to je neophodno. Dilema je reformisati sistem ili dozvoliti da se uruši“, rekao je sinoć Cipras u govoru pred oko 4.000 pristalica na atinskom stadionu.

Kako se očekuje, zakon o reformi penzionog sistema naći će se pred poslanicama parlamenta početkom sledećeg meseca, prenela je agencija AFP, napominjući da se ovoj reformi protive levičari i unutar same Sirize.

Cipras je ponovio da neće smanjivati penzije, ističući da su ih prethodne vlade „već smanjile za 40 odsto“ pod pritiskom EU i MMF, glavnih međunarodnih kreditora Grčke.

On je kritikovao opoziciju desnice, tvrdeći da je njegova borba sa Briselom iznedrila trajne promene u EU.

„Evropa više nije ista“, kazao je Cipras, misleći na rastuće raspoloženje protiv mera štednje u Portugaliji, Španiji i Italiji.

Grčki sindikati su prošle nedelje postigli dogovor o generalnom štrajku protiv reforme penzionog sistema koji će biti održan početkom februara.

„Odlučeno je da se 24-časovni štrajk održi 4. februara“, saopštio je većinski sindikat u privatnom sektoru GSEE.

„Nacrt zakona o socijaloj zaštiti uništava penzionere, radnike i buduće generacije“, navode predstavnici sindikata, prenosi AFP.

Grčka se nalazi pod pritiskom međunarodnih kreditora da smanji izdvajanja za penzije koja su najveće u Evropskoj uniji.

Vlada u Atini najavila je planove za smanjenje maksimalnih penzija sa sadašnjih 2.700 na 2.300 evra i uvođenje nove minimalne garantovane osnovne penzije od 384 evra.

Prema trogodišnjem planu dogovorenom sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, Grčka mora da uštedi 1,8 milijardi evra izdvajanja za penzije.

AP Photo/ Yorgos Karahalis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh