Gradovi

Čitaku: Beograd nema pravo vlasništva nad „Trepčom“

Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku rekla je večeras u Savetu bezbednosti UN u Njujorku da Beograd nema nikakva prava na vlasništvo nad kompleksom „Trepča“, već da su vlasnici tog kompleksa građani i vlasti Kosova.

NJUJORK – Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku rekla je večeras u Savetu bezbednosti UN u Njujorku da Beograd nema nikakva prava na vlasništvo nad kompleksom „Trepča“, već da su vlasnici tog kompleksa građani i vlasti Kosova.

Čitaku tvrdi da Beograd instrumentalizuje srpsku zajednicu na Kosovu za svoje interese i ističe da rudnik „Trepca“ pripada Kosovu i da će njime upravljati Kosovo.

„Tvrdnje srpskih vlasti samo pokazuju njihove kolonijalne tendencije prema Kosovu“, rekla je ona na sednici na kojoj se razmatra najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Čitaku je rekla i da su „prošla vremena kad su se odluke o „Trepči“ i drugim kosovskim resursima donosile u Beogradu“ i upozorila da će se Priština usprotiviti tendencijama Beograda.

Kako ističe, nema dokaza da bi kosovski Srbi bili oštećeni zakonom o „Trepči“, već su stvari upravo suprotne – osposobljavanje „Trepče“, prema njenim rečima, donosi prosperitet svim stanovnicima Kosova.

Ambasadorka Kosova u SAD je rekla i da Priština ostaje posvećena dijalogu sa Beogradom, ali je napomenula da Kosovo nije zadovoljno dinamikom primene dogovorenog.

Skepticizam Prištine je, objasnila je ona, podstaknut time što Beograd „stalno krši sporazum o slobodi kretanja“, a kao primer je navela nedavno hapšenje dva kosovska građanina – od kojih je jedan policijski komesar – na teritoriji Srbije.

Čitaku je istakla da Priština čini napore u zadovoljenju pravde, pošto je osnovan Specijalni sud za zločine OVK, dok, kako tvrdi, Beograd po tom pitanju ništa ne preduzima.

„Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine se ne završava u Briselu gde se sporazmi potpisuju, već ima smisla samo ako se primene“, zaključila je ona.

Dačić Čitakuovoj: O kakvom kolonijalizmu pričate?

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje kosovske ambasadorke o kolonijalnim tendencijama Beograda prema Prištini

Dačić je na kraju sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu poručio da „mi nismo kolonizatori i ne dozvoljavamo da se tako o nama govori u SB UN“.

„O kakvom kolonijalizmu vi pričate? Ovde sede zemlje koje su se oslobađale od kolonijalizma. Na Kosovu se nalazi prvi glavni grad Srbije, srpske crkve, vi mislite da je dovoljno što ste ovde došli i što vas podržavaju zapadne zemlje da možete da pričate neistine“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je, u replici, primetio da se iz govora Čitakuove o Kosovu može videti kako se zamišlja da izgleda idealna zemlja.

„Čudim se zašto migranti koji prolaze preko Balkana ne idu na Kosovo, kad je tako idealna zemlja, nego njihovi građani beže sa Kosova u Zapadnu Evropu. O kakvoj državi vi govorite?“, rekao je on.

Dačić se osvrnuo i na bombardovanje Srbije, rekavši da je takva odluka bila nelegalna i doneta bez odluke SB UN.

„Vi ste od početka imali plan ujedinjenja sa Albanijom, vi niste Kosovarka, vi ste Albanka, ovde je reč o nacionalnoj manjini u tuđoj zemlji koja je jednostrano proglasila nezavisnost“, naglasio je Dačić.

On je poručio da Srbiji nije potrebna podrška nikoga sa strane.

„Dajte da mi rešimo probleme, vi se krijete iza velikog brata. Neće vam rešenje niko doneti kao što vam ga je doneo na bombama 1999. godine. To je vreme zavrseno na vašu žalost“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh