• Gradovi

  Član ECB: Bregzit će ugroziti ekonomski oporavak evrozone

  FRANKFURT – Neizvesnost prouzrokovana odlukom Velike Britanije da napusti Evropsku uniju sigurno će ugroziti ekonomski oporavak evrozone, izjavio je danas član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Benoa Ker.

  „Ubrzanje ekonomije evrozone će neizbežno trpeti zbog neizvesnosti koju je prouzrokovao britanski referendum, iako je u ovom trenutku teško izmeriti uticaj“, rekao je Ker u intervjuu za francuski list „Mond“.

  Posledice će, smatra on, utoliko biti štetnije jer je „upravo u toku oporavak evrozone“. „Taj oporavak je zdrav i podstaknut domaćom tražnjom i investicijama, mada ga sputava visoka stopa nezaposlenosti i duga“, dodao je Ker.

  Centralne banke, kako kaže, nastavljaju da prate razvoj situacije i spremne su da intervenišu kroz obezbeđivanje dodatne likvidnosti u slučaju da finansijska stabilnost bude ugrožena.

  „Prioritet je ponovno uspostavljanje poverenja između evropskih zemalja. Ako svako odradi svoj deo posla, poverenje će se vratiti a Evropa će biti u stanju da krene napred“, zaključio je Ker, dodajući da rešenje problema leži kako na Berlinu, Parizu i Rimu tako i na Briselu i Frankfurtu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com