• Gradovi

  CNN: Kuda ide Amerika u 2017?

  VAŠINGTON – Nije lako reći kojim će se smerom krenuti Amerika u 2017, ali neke bi političke teme mogle da dominiraju cele godine i da utiču na mnogo toga, piše CNN u analizi u kojoj se osvrće na izbor Donalda Trampa i nepoznanice koje nosi njegov mandat.

  CNN konstatuje da Amerika u 2017. godinu ulazi podeljena – jedna se strana boji posledica Trampovog predsedništva, a druga ima velika očekivanja o pozitivnom smeru kojim bi trebalo da se kreću.

  Uskoro će se videti ko je bio u pravu, zaključuje CNN koji se pita i da li će se SAD iduće godine suočiti sa ratom.

  „Najvažnija stvar je iranski nuklearni sporazum. Ako ga Tramp odbaci, to bi značilo sve veće približavanje rata sa Iranom“, smatra CNN.

  Ta televizija ukazuje i da Tramp ima „neobične planove“ za borbu protiv prijetnji, kao što je Islamska država, a podseća i da je nekoliko dana nakon pobede telefonski razgovarao s tajvanskim čelnicima i kasnije na Tvitetru napao Kinu.

  Kažu i da podržava rusku vladu, a da je u svoju stavio ljude koji na vojsku gledaju kao na prvu opciju.

  Ojačani Vladimir Putin će još više podržavati sirijskog predsednika, a svet napeto čeka šta će se sledeće desiti u Siriji, piše CNN, a prenosi Index.hr.

  Navodeći moguće probleme sa kojima će se još suočiti Amerika CNN ističe stanje srednje klase, koja se po njihovoj oceni muči, jer mnoge porodice ne misle da im je budućnost osigurana. Sa strahom gledaju na rastući jaz izmedu bogatih i siromašnih. Puno bolje stoje nego prethodnih godina što se tiče zaposlenosti i prihoda, ali ti poslovi nisu stabilni.

  CNN smatra i da je ekonomska nesigurnost oterala milione glasača od Hilari Klinton Donaldu Trampu. Koja god podela postoji izmedu stranaka, imaju nešto zajedničko oko ove teme. Samo je pitanje hoće li Trampova administracija nešto preduzeti oko toga.

  Ključ bi mogao da bude u planiranom paketu obnove i izgradnje američke infrastrukture, koji bi mogao biti stimulans potrošnje koji će radnicima doneti dobre poslove.

  Jedno od gorućih pitanja je i borba protiv terorizma. CNN smatra da je vreme za potpunu promenu antiteroristicke politike. SAD i svet suočavaju se s raštrkanom teroristickom mrežom koja zavisi od pojedinaca koji čine užasne stvari u njeno ime. Ovakvi napadi nazivaju se napadima na „mekane mete“.

  Kao nacija, SAD nema strategiju za borbu protiv takvih napada. Morao bi se pronaći bolji način da se označe pojedinci koji bi mogli biti problematični. Takode, trebalo bi se fokusirati i na meke mete, a ne samo na veća turisticka odredišta.

  CNN se osvrće i na Trampove kritičare koji smatraju da bi njegovo vladanje moglo ugroziti slobodu medija i građanske slobode, a onda se osvrću i na američko novinarstvo za koje kažu da je u krizi.

  S druge strane, CNN zaključuje da nije jasno ni šta će uraditi američke demokrate, jer jedni smatraju da bi trebalo da sarađuju sa Trampom a drugi se protive tome.

  CNN pita i da li demokratske institucije mogu podneti Trampovo predsedništvo, navodeći da njegovi kritičari upozoravaju da kod novog predsednika vide autokratske i totalitarne težnje i da bi to moglo ugroziti slobodu medija i građanske slobode.

  Tramp je kako podsećaju već upozorio da će kažnjavati pojedine kompanije. Takođe, zasad još nije preduzeo korake da spreči sukob interesa unutar vlastitog poslovnog carstva.

  Hoće li na prvo mesto staviti dobrobit svoje porodice ili dobrobit nacije, pita se CNN u analizi.

  Foto freeimages.com

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com